Hopp til innhold

«Bergensbanen minutt for minutt» ble helgens store snakkis

Totalt var over 1,2 millioner nordmenn innom programmet på et eller annet tidspunkt i den 7 timer lange sendingen.

Bergensbanen blir lang dokumentar
Foto: Sara Johannessen og NRK

Jubileumsprogammet «Bergensbanen minutt for minutt» på NRK2 kan trygt sies å være helgens store snakkis: I snitt fulgte 176 000 seere med på den 7 timer og 16 minutter lange togturen fra Bergen til Oslo.

Nett-TV: Se sendingen her: del 1 , del 2 og del 3

Les også: – En orgie for togelskere

Tusen, tusen takk for ett vanvittig bra program! Takk til NRK som er den ubestridte norske kulturbæreren i dette landet! Jeg betaler min lisens med GLEDE! :o)

Gisle Hildershavn / til nrk.no

Helt eventyrlig

– Det har vært en eventyrlig helg. 250 000 passasjerer var med frem til midnatt, det er jo over all forventning, sier TV-redaktør Rune Møklebust i NRK Hordaland til nrk.no.

Han forteller at både publikumsservice og sentralbordet hos NRK Hordaland har blitt ringt ned av seere som ønsker seg hele togturen i nedlastbar versjon.

Rekordtall

Bergensbanen

Mye vakkert landskap utenfor togvinduene.

Foto: Rolf M Sørensen, NSB

Idet «Nytt på nytt» gikk over i «Skavlan» på NRK1, svitsjet hele 450 000 seere innom togreisen. Totalt var hele 1 246 000 nordmenn innom maratonsendingen på et eller annet tidspunkt i løpet av kvelden, opplyser NRKs forskningsavdeling.

– Dette er veldig mye høyere tall enn hva som er vanlig på NRK2. På en normal fredagskveld pleier kanalen å ha et snitt på 33 000 seere, sier medieforsker Siri Andresen til nrk.no.

Hun forteller at mellom klokken 20 og 23 lå snittet på 250 000 seere. Ting tyder også på at TV-publikummet og togentusiastene ikke fikk nok av Bergensbanen på fredag – hele 75 000 fulgte nemlig reprisen på søndag.

Er 76 og har sett det beste på TV.Satt fredag til toget stoppet. På Nasjonalteateret stasjon reiste jeg meg opp for og hente veska. Traff gardinkappa og oppdaga at jeg satt i min egen stue i NSB stol og bord, med alt tilhørende på en slik fin togtur. Gleder meg til returen, kan ikke bli for lenge i Oslo etter å ha tatt to turer fra Bergen.

Olav Øverland / til nrk.no

Voldsomt engasjement

NRK på Bergensbanen

Med et kamera fremme hos lokføreren, fikk seerne se Bergensbanen slik de aldri har sett den før.

Foto: NRK

Fire kameraer ble brukt til å produsere dokumentaren. Til tross for at de også filmet gjennom 182 tunneler, ble det sjelden «dødtid» for seerne. Når toget forsvant inn i mørket, ble det nemlig vist arkivklipp fra Bergensbanens 100-årige historie.

Og reaksjonene på den noe utradisjonelle markeringen av Bergensbanens hundreårsjubileum har ikke latt vente på seg. Flere hundre kommentarer har kommet til nrk.no og NRKs publikumsservice – de aller fleste positive.

Sendingen ble også heftig kommentert på Twitter i helgen .

Og spørsmålet de aller fleste stilte NRK?

«Når kommer dvd-en?»

Det er for tidlig å si om det blir en dvd, men vi er i dialog med NSB. Samtidig er jo hele sendingen allerede tilgjengelig i nett-TV og i nedlastbar versjon, så da kommer det jo an på hvor stort markedet for en dvd faktisk er,sier Silje Berg Tomter i NRK Aktivum til nrk.no.

Les også: Bergen - Oslo minutt for minutt

Blir ekstratog

Men det fantes også de som ikke var helt fornøyde:

Elendig dokumentar. Nå er vi på Myrdal stasjon... Ikke et eneste ord om Flåmsbanen (som vi til og med så et glimt av... En turistattraksjon som jeg har reist med selv)... MAKAN TIL MAKKVERK AV NRK. Og det er mine lisenspenger prosjektlederen på dette misbruker... SPARK VEDKOMMENDE.

aj / til nrk.no

For alle andre som er fornøyde med prosjektlederens jobb, har Rune Møklebust enda en gledelig nyhet:

– Vi har satt opp et ekstra juletog på NRK2 første juledag, til glede for både gamle og nye passasjerer, annonserer han.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter