Hopp til innhold

Bergen - Oslo minutt for minutt

En togtur mellom Bergen og Oslo tar sju timer og 16 minutter. Like lang er reisedokumentaren som sendes på NRK 2 fredag.

Video nsps_upload_2009_10_9_16_29_45_3621.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Verdens lengste reisedokumentar? Det kan i alle fall ikke være langt unna.

For fredag kan du lene deg tilbake i godstolen og nyte togturen fra Bergen ti Oslo, minutt for minutt i over sju timer.

Programmet sendes på NRK 2 klokken 19.55.

- Det begynte som en vill ide. Vi skulle lage noe på Bergensbanens 100 års jubileum og bestemte oss for å sette et kamera på toget og se hva vi fikk. Vi sjekket værmeldingen jevnt og trutt og ventet på en skyfri dag, dagen kom og vi fikk strålende vær hele veien fra Bergen til Oslo, sier tv-redaktør Rune Møklebust ved NRK Hordaland.

Bedre enn forventet

I norsk fjernsynshistorie er det nok ikke gjort noe tilsvarende tidligere. Og prosjektet ble faktisk enda bedre enn personene bak hadde forventet.

- Bildene ble mye mer spektakulære enn vi trodde. Kontrastene er store fra vi forlater Bergen stasjon i høststemning, til snø og skiløpere på fjellet og nesten sommervær når vi nærmer oss Oslo S, forteller Møklebust.

Fire kameraer ble rigget opp for å fange reisen. To i togets front og to bak i toget.

(artikkelen fortsetter under bildet)

NRK rigger kamera på Bergensbanen

EN SPRØ IDE BLE VIRKELIGHET: Her rigger Lars Lucas opp kameraet i togets snute.

Foto: NRK

En orgie i vakker natur

Det er store skiftinger i bildene fra toget sklir ut av byen, gjennom de mange tunellene til Voss, videre opp på høyfjellet og ned og gjennom lavlandet igjen.

- Togturen går jo gjennom utrolig mye vakker, norsk natur og vi fikk veldig fine bilder. Det er ikke uten grunn at Bergensbanen gjerne omtales som en av verdens fineste jernbanestrekninger, fortsetter han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Finsetunnelen på Bergensbanen

NYDELIGE BILDER: Her fra Finsetunnelen.

Foto: Vidar Knai

Gjennom kameraene bak i toget får tv-seerne også ta del i livet om bord på toget og på de mange stoppestedene. Og de mange lange tunellene blir ikke kaffepauser for seerne, men er fylt med arkivbilder fra Bergensbanens 100-årige historie.

- Sprø ideer trenger ikke være så dumme. Vi lo godt av ideen i starten, men nå når vi ser resultatet er vi ganske så fornøyde med at vi forfulgte ideen og realiserte den. Det ble sju timer og 16 minutter med god tv dette, sier tv-redaktør Rune Møklebust i Bergen.