Hopp til innhold

Stoppet politisk satireprogram

Sørafrikansk TV-kanal stoppet landets første politiske satireprogram. Men «ZA News» lar seg ikke stoppe, og fortsetter å gjøre narr av politikere og andre på internett.

Desmond Tutu og Nelson Mandela i ZA News

Desmond Tutu og Nelson Mandela i ZA News.

Foto: Skjermdump

– Sørafrikanske TV-kanaler sensurerer seg selv fordi de er redde for at politikerne skal stoppe humorprogrammet, sier produsent for showet, Thierry Cassuto til NRK.

TV-kanalen SABC hadde planer om å sende ZA News, men da de så hvordan programmet gjør narr av sørafrikanske politikere som dagens president Jacob Zuma og tidligere president Thabo Mbeki, trakk de seg.

Også fredsprisvinnerne Nelson Mandela og Desmond Tutu dukker opp i ZA News .

Populært

Selv om ingen sørafrikanske TV-kanaler vil vise showet, så blir det sett av stadig flere på internett. Med sponsorstøtte fra avisen Mail&Guardian og flyselskapet Kulula Airlines, klarer programskaperne å lage et flere minutter langt show fire ganger i uken.

Produsent Thierry Cassuto mener satire er viktig for demokratiet i Sør-Afrika, fordi humor når ut til mennesker som ikke er interessert i politikk.

– Vi stiller de vanskelige spørsmålene, og noen ganger får vi fullstendig latterlige svar, det får folk til å tenke.

ZA News

ZA News programleder serverer 6. november nyheten om at kun FIFA-godtjent narkotika vil bli solgt på stadion under fotball-VM i 2010.

Foto: Skjermdump

Han mener sørafrikanske medier må bare bli tøffere, og sier til NRK at ingen politikere har reagert på satiren så langt. Cassuto drømmer om at at det vil bli en ære for sørafrikanske politikere å bli parodiert, slik det er i mange europeiske land.

– Det som ville glede meg, er at politikerne ringer oss og spør om hvorfor de ikke har sin egen dukke på showet.

NRK har ikke lyktes i å få en kommentar fra TV-kanalen SABC om hvorfor de ikke ønsker å sende humorserien.

Les flere kulturnyheter på NRK Kulturnytt

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.