Hopp til innhold

Ett ledig sete igjen

Datasystemet til Oslo Kino brøt nesten sammen da de la ut billetter til vampyrfilmen« Twilight - New Moon» - tre uker før premieren.

Twilight

Kjærligheten mellom Bella og Edward har så langt lokket 7000 til å kjøpe billetter til den andre Twilight-filmen.

Foto: Summit Entertainment / filmweb.no

Vampyrfilmen «Twilight – New Moon» har première om tre uker, men er allerede så populær at at kinoselskapene i hele landet har sett seg nødt til å sette opp ekstraforestillinger premierenatta.

I Oslo solgte filmen nesten 7000 billetter første døgnet. På landsbasis er omtrent 20 000 billetter revet vekk. Og det er fremdeles to uker til premièren.

LES OGSÅ: Blodtørste vampyrer inntar NRK

I Oslo fikk billettsystemet til Oslo Kino så mange besøk at det rett og slett var fullt – folk fikk ikke bestilt billetter. I løpet av kort tid var alle premiereforestillingene utsolgt, både på Colosseum og i alle salene på Ringen Kino. Det var, da nrk.no sjekket, ett eneste ledig sete igjen på Ringen Kino.

– Alle gikk inn og ville ha billetter samtidig, og vi klarte ikke å håndtere alle på grunn av den enorme pågangen. Det er ekstremt sjelden vi har så store besøk, det er bare på de aller største filmene, sier filmsjef Christin Berg i Oslokinoene til nrk.no.

Kjærlighetshistorie - med vampyrer

Det samme skjedde i går i Sverige. Da brøt hele systemet sammen hos SF Bio, etter at 5200 hadde sikret seg billett.

LES OGSÅ: Voksne damer elsker ungpikebøker

Twilight er historien om den unge jenta Bella som flytter fra moren sin i Arizona til faren, som bor i en regnfull småby i Washington. På den nye skolen blir hun kjent med Edward, som er ubeskrivelig vakker, men også mystisk. Det viser seg at han er en vampyr, ikke en sånn som ligger i kiste og drikker blod av unge jomfruer, men han tilhører en "avvent" art, som klarer seg med dyreblod.

Serien er i Norge så populær at den har sin egen nettside for fansen, med flere hundre tusen innlegg fra engasjerte nettbrukere, og interessen er ikke noe mindre utenlands.

LES OGSÅ: Hva er din favoritt-fantasybok?

Serien er utgitt i 43 land og har solgt i over 50 millioner eksemplarer. Den første boka ble filmatisert i fjor og hadde première i Norge i januar i år. Også den gangen var besøkstallene uventet høye.

– Fra i fjor er interessen økt enormt. Bøkene er lest i filler og dvden er utslitt. Nå håper vi besøkstallene dobler seg i forhold til tallene fra den første filmen, sier Berg.

– Det største vi har hatt

Nordisk Film, som har distribusjonsrettigheter på filmen i Norge er ikke uventet begeistrede for pågangen.

– Dette er det største vi har hatt. I alle større byer er det solgt veldig mye, og vi kommer til å åpne i rundt 100 saler i landet premierenatta, sier Tom Erik Kolåsæter, markedssjef i Nordisk Film.

Er du overrasket?

– Ikke nå lenger, det har gått noen dager, men vi visste ikke at det ville komme til å gå så fort. Det ble overbelastning hos Oslo Kino, og det lover jo godt, sier han.

Ifølge markedssjefen er antallet Twilight-bøker i sirkulasjon i Norge om lag femtendoblet siden januar i fjor. Serien har fire bind.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.