Hopp til innhold

- Skal følge opp Kulturløftet

Anniken Huitfeldt erklærte at hun kommer til å følge opp Kulturløftet da hun ble mottatt som ny kulturminister på Slottsplassen i dag.

Anniken Huitfeldt og Trond Giske
Foto: Scanpix

Anniken Huitfeldt

Anniken Huitfeldt

Foto: Morten Holm / Scanpix
Ib Thomsen (Frp)

Ib Thomsen

Foto: Frp
Olemic Thommessen

Olemic Thommessen

Foto: Høyres Hovedorganisasjon
Trond Giske

Trond Giske

Foto: MEEK, TORE / SCANPIX

– I 2005 gikk vi til valg på Kulturløftet I, det har vi fulgt opp, og jeg kommer til å følge opp Kulturløftet II.

Hun presiserer at vedtakene i Kulturløftet II er hele regjeringens arbeid.

– Det har vi stått sammen om, det har vi behandlet i partiet, jeg har vært med på å diskutere det som er grunnlaget for Kulturløftet II, så det er hele regjeringens arbeid, sier Huitfeldt som uttrykte glede over sin nye ministerpost.

Hør Anniken Huitfeldt om kulturministerjobben

– Jeg synes det er et fantastisk arbeidsområde. Jeg jobbet mye med kultur som en del av barns hverdag i barnevernet i forbindelse med kulturskoler, og nå gleder jeg meg til å jobbe med kultur, og idrett, som egenverdi.

– Spent på fordeling

– Jeg vil først få gratulere Anniken Huitfeldt med statsrådposten, sier Ib Thomsen, kulturpolitisk talsmann i Frp, og legger til at hun har fått ansvar for et spennende felt.

Selv er han spent på hvordan den nye kulturministeren vil fordele kulturmidlene.

– Jeg er spent på hvordan hun skal fordele pengene, og vil utfordre henne på å gi mer til breddekulturen, og sørge for at kommunene, fylkene og ikke minst barn og unge ser resultater av at vi har fått en ny kulturminister.

Thomsen mener at den første store utfordringen for landets nye kulturminister blir arbeidet med budsjettet fremover.

Mediepolitikk blir utfordringen

Olemic Thommessen, kulturpolitisk talsmann i Høyre, har stor tro på Anniken Huitfeldt som kulturminister.

– Jeg har forholdt meg til Anniken Huitfeldt i perioden hun har sittet som barne- og likestillingsminister, og kjenner henne som en profesjonell politiker, og en dyktig håndverker av en politiker, sier Thommessen.

– Hun kommer sikkert til å styre kulturpolitikken med en god hånd.

Thommessen mener det blir spesielt interessant å følge Huitfeldt i mediepolitikken, med omleggingen til en digital hverdag og utfordringene med utviklingen av nye medier.

– Slik jeg ser det er det der de største utfordringene ligger denne perioden, sier han.

Trygge hender

Påtroppende næringsminister, Trond Giske synes det blir trist å gå av som kulturminister.

– Jeg har trivdes utrolig godt som kulturminister. Jeg føler at jeg har mye ugjort i Kulturløftet II, og skulle gjerne satt dette ut i livet, men jeg har fått verdens beste etterfølger så arbeidet med videreføringen er i trygge hender.

Samtidig gleder han seg til nye oppgaver. Giske mener at mye av det han har jobbet med som kulturminister kommer i berøring arbeidsoppgavene i hans nye jobb.

– Det som ligger innenfor gründerfeltet gjelder også for kulturbedrifter. Også innenfor for eksempel reiseliv er jo kulturbedrifter viktige, slår Giske fast, og sier at han gleder seg til å samarbeide med den nye kulturministeren.

Kultur uten kirke

Anniken Huitfeldt kommer fra posten som barne- og likestillingsminister. Ettersom Huitfeldt ikke er medlem av statskirken, vil kirkeavdelingen i departementet bli flyttet over til Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters