Hopp til innhold

Kunstner løy om Obama-bilde

Den kjente gatekunstneren Shepard Fairey innrømmer å ha løyet om hvilket bilde han brukte som grunnlag for den berømte Obama-plakaten i rødt og blått.

President Barack Obama
Foto: Manny Garcia/ Shepard Fairey / Scanpix/AP

Portrettet ble en sentral del av valgkampen, har fått ikon-status, og havnet i januar på det amerikanske National Portrait Gallery.

Les også: Obama på museum

Hør: Marianne Siebke intervjue lærer på Westerdals, Astrid Brodtkorb om Obama-bildet

Det er solgt hundretusenvis av plakater, postkort, klistremerker, nøkkelringer, t-skjorter og andre varer av det røde og blå sjablong-portrettet av president Barack Obama, skapt av den kontroversielle kunstneren Shepard Fairey.

Krever erstatning

Nyhetsbyrået Associated Press (AP) har krevd erstatning fra kunstneren, som de mener brukte deres fotografs bilde som grunnlag for sjablong-portrettet. De mener at Fairey skulle ha søkt om tillatelse til å bruke det og har framsatt et økonomisk krav til kunstnerens advokat.

Fairey har hele tiden hevdet at plakaten er laget på grunnlag av et bilde han fant på nettet av Obama og skuespilleren George Clooney. Som han deretter endret radikalt, og som nå er blitt en industri og har havnet på flere utstillinger og på museum.

Les også i kpn.dk: Total kaos i sak om Obama-bilde

Innrømmer løgn

Først nektet Fairey for å ha brukt det bildet AP hevdet. Nå innrømmer han å ha løyet og i tillegg forsøkt å slette alle beviser på at plakaten ikke er lagd på det bildet han opprinnelig hevdet.

I USA kan bruken av et bilde få dispensasjon fra reglene om opphavsrett, om bildet er allment brukt og kjent. Her hevdet Fairey å ha sitt på det tørre, fordi han fant bildet på nettet og fordi det fantes uttallige andre steder.

Men nå har saken om opphavsretten til den kontroversielle Obama-plakaten altså tatt en helt ny dreining og er gjenstand for en større diskusjon i amerikanske juridiske kretser.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters