Hopp til innhold

Norske soldater trenes med Generation Kill

Hæren bruker den amerikanske serien «Generation Kill», i opplæring for norske soldater.

Generation Kill
Foto: HBO

– Vi ser på slike serier i forberedelsen på å reise ut og løse oppdrag, sier oberstløytnant Terje Hanssen, som synes serien er interessant og realistisk.

Hør hele intervjuet her: Radiofront: Soldaten

Den amerikanske dramaserien «Generation Kill» er et krigsdrama fra HBO, som skildrer forholdene til amerikanske krigere i Irak under invasjonen av Bagdad i 2003.

Oberstløytnant Terje Hanssen synes serien er interessant og forteller til NRK at de bruker den i treningssituasjoner i hæren.

– Vi ser på slike serier i forberedelsen til å reise ut å løse oppdrag. Vi bruker serier som Generation Kill for å diskutere etiske dilemmaer, spisse problemstillinger og på den måten skape refleksjon hos norske soldater før vi reiser ut, sier Hanssen.

- Opplever den realistisk

Han synes Generation Kill er både interssant og realistisk.

– Jeg opplever den som realistisk skildret. Den viser betydningen av tette relasjoner og sterkt samhold. Vi ser også eksempler på mestringsteknikker, bruk av humor og forskjellige elementer for å beherske og håndtere den ekstreme usikkerheten krigslignende situasjoner medfører for deg som individ.

I serien er det en journalist fra bladet Rolling Stone som følger soldatene og opplever spenningen og de spesielle båndene som knyttes i en krigssituasjon, samt frustrasjonen til troppene i en ekstremt vanskelig krigføring. Serien er basert på boka med samme navn av Evan Wright.

- Nesten litt ubehagelig

NRK-journalist og forfatter Sigurd Falkenberg Mikkelsen har bak seg flere perioder i krigsområder. Han synes serien er ubehagelig.

– Det var nesten litt ubehagelig å se «Generation Kill». Det er ganske tette situasjoner med mange trefninger. Den har definitivt et realistisk trykk, sier Falkenberg Mikkelsen til NRK.

Den amerikanske dramaserien «Generation Kill» sendes på onsdager 21:25 på NRK3.

Se også «Viggo på Lørdag» fra sist lørdag. Her gjestet yrkesoffiser Øyvind Berg studio og fortalte om sine opplevelser fra krigssonen.

Viggo på lørdag 10.10.09

Se flere NRK-sendte serier her: nett-TV

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.