Hopp til innhold

Tango inn på UNESCOs verdensarvliste

Tango er nå erklært verdig en plass på verdens kulturarv-liste. Argentina og Uruguay har dermed fått sin lenge etterlengtede anerkjennelse.

Tango
Foto: RODRIGO ARANGUA / AFP

Avgjørelsen ble offentliggjort av FN under et møte i Abu Dhabi på onsdag i forrige uke.

Der bevilget de 24 medlemmene av UNESCOs komité dansen og musikken beskyttet kulturell status.

«Udefinerbar menneskearv»

I 2001 erklærte UNESCO at levende tradisjoner, fra dans og musikk til ritualer og håndtverk, fortjente den samme beskyttelsen som naturlige og kulturelle skatter som Den kinesiske mur og Bryggen i Bergen, som er del av verdens kulturarv-liste, World Heritage List .

Tradisjonene som godkjennes legges inn i listen som har fått navnet «List of Intangible Heritage of Humanity», eller «listen over udefinerbar menneskearv».

Fra før har både Indias vediske sang, og Japans Kabuki-teater funnet veien inn på listen.

Største eksportvare etter kjøtt

Utnevnelsen kan gjøre landene, som begge hevder å være tangoens fødested, skikket til å motta finansiell støtte fra et spesielt fond for sikring av kulturelle tradisjoner.

Det er nå også lettere for regjeringene i både Argentina og Uruguay å rettferdiggjøre bruk av offentlige fond til å bevare eksportvaren, som er den nest største etter eksport av kjøtt.

– Vi er veldig stolte, uttalte kulturminister i Buenos Aires, Hernan Lombardi, til AP etter møtet.

Lombardi håper anerkjennelsen vil føre til større spredning av tradisjonen i resten av verden.

Ville stå sterkere sammen

Lenge kranglende naboer, Uruguay og Argentina, bestemte seg i mai for å legge uoverstemmelsene til side for å stå sterkere sammen om å gi tangoen beskyttet kulturstatus.

Les mer: Vil ha tangoen inn på verdensarv-liste

Tango er en følelse som kan danses, og den følelsen er selvfølgelig lidenskap

Hernan Lombardi, kulturminister i Buenos Aires

Ifølge landene selv var ikke søknaden fra de to grunnet i økonomisk støtte, men en søken etter internasjonal bifall overfor myndighetene i landene til å bruke offentlige midler til å bevare den viktige eksportvaren.

Landene har begge ytret ønske om å forme et Rio de la Plata tango-orkester, oppkalt etter elvebassenget fra Atlanterhavet mellom Uruguay og Argentina. Orkesteret skal brukes som et verktøy for å kategorisere tusenvis av uregistrerte sanger.

Det skal muligens også opprettes offentlige tango-akademier rundt om i verden, for å unngå forfalskninger, og unngå at tangoen kun blir en forbigående trend.

Tango-turister til Buenos Aires

Argentinerne er uten tvil mer internasjonalt kjent for tangoen, musikken og dansen, enn Uruguay. Dels fordi de har drevet med agressiv promotering av kunstarten, og selvsagt størrelsen på miljøet.

Buenos Aires tiltrekker tusenvis av tango-turister til landet hvert år, og bare i 2006 bidro disse til å pumpe 125 millioner dollar inn i Buenos Aires' økonomi, skriver Associated Press.

Musikeren Carlos Gardel har på samme tid hjulpet med å sette den lille, nordlige byen Tacuarembo i Uruguay på kartet. Her kommer omlag 10 000 besøkende hvert år for å ta en titt på museet opprettet i hans navn.

Les også: En stemme er vår felles arv

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.