Hopp til innhold

Vil ha tangoen inn på verdensarv-liste

UNESCO vurderer denne uken en søknad fra Uruguay og Argentina, to stridende tango-fedre, om å få dansen inn på en liste over verdens kulturarv.

Tango Dance World Championship, Buenos Aires 14. august 2007.

Tango Dance World Championship, Buenos Aires 14. august 2007.

Foto: Natacha Pisarenko / AP

Under-komiteen, som denne uken møtes i Paris, skal avgjøre hvilke søknader som kan gå videre til en endelig bestemmelse fra UNESCO i september.

Lenge kranglende naboer, Uruguay og Argentina, har bestemt seg for å legge uoverstemmelsene til side for å stå sterkere sammen om å gi tangoen beskyttet kulturstatus.

Vernet Gardel-plater

Et portrett av Gardel i Buenos Aires

Et portrett av Carlos Gardel som henger i Buenos Aires.

Foto: Natacha Pisarenko / AP

I 2003 besluttet FNs organisasjon for utdanning og kultur, UNESCO, å verne 800 plater med Carlos Gardel, en av tidenes mest kjente tangoprofiler.

Gardel har lenge vært gjenstand for krangler mellom de sør-amerikanske landene, fordi de ikke enes over musikerens fødeplass. Carlos Gardel, født i 1890, har vært selve symbolet på Buenos Aires og tangoen - men naboene i øst holder på sin versjon om at han ble født i Frankrike og senere vokste opp i Uruguay.

Det var imidlertid i Argentinas hovedstad, Buenos Aires, at Gardel ble kjent, gjennom sine komposisjoner og opptredener, plateinnspillinger og filmer. Og det er her han ligger gravlagt. Fortsatt ung døde Gardel i en flyulykke i 1935. I den argentinske hovedstaden finnes også et museum opprettet i hans navn.

Musikeren spilles og selges fortsatt den dag i dag, og det var Uruguay som fremmet forslaget om å erklære Gardels stemme bevaringsverdig som en del av menneskehetens kunstneriske fellesarv. Platesamlingen tilhørte opprinnelig Horacio Loriente fra Montevideo.

UNESCO har nemlig også et verneprogram for åndsverk. Fotografier og filmer, skriftlige og muntlige dokumenter - og nå 800 plater med Carlos Gardel.

Les også: En stemme er vår fellesarv

Ikke grunnet i økonomisk støtte

Søknaden fra de to er ikke grunnet i økonomisk støtte, men en søken etter internasjonal bifall overfor myndighetene i landene på å bruke offentlige midler til å bevare den viktige eksportvaren.

Tangoen er deres viktigste eksportvare etter oksekjøtt.

Landene har begge ytret ønske om å forme et Rio de la Plata tango-orkester, oppkalt etter elvebassenget fra Atlanterhavet mellom Uruguay og Argentina. Orkesteret skal brukes som et verktøy for å kategorisere tusenvis av uregistrerte sanger.

Reona Noguchi og Makiko Nishikawa i Buenos Aires i 2007

Japanske Reona Noguchi og Makiko Nishikawa konkurrerer i Buenos Aires i 2007.

Foto: DANIEL GARCIA / AFP

Det skal muligens også opprettes offentlige tango-akademier rundt om i verden, for å unngå forfalskninger, og unngå at tangoen kun blir en forbigående trend.

Landene er enige om at de begge er skapere av dansen, men uenighetene rundt Carlos Gardel er fortsatt opphetet.

Mens argentinerne påstår at han ble født i 1890 i Toulouse i Frankrike, og senere reiste til Buenos Aires med sin mor, mener folket i Uruguay at han ble født tre år tidligere, i 1887, i byen Tacuarembo nord i Uruguay.

Tango-turister

Argentinerne er uten tvil mer internasjonalt kjent for tangoen, musikken og dansen, enn Uruguay. Dels fordi de har drevet med agressiv promotering av kunstarten, og selvsagt størrelsen på miljøet.

Buenos Aires tiltrekker tusenvis av tango-turister til landet hvert år, og bare i 2006 bidro disse til å pumpe 125 millioner dollar inn i Buenos Aires' økonomi, skriver Associated Press .

Carlos Gardel har på samme tid hjulpet med å sette den lille, nordlige byen Tacuarembo i Uruguay på kartet. Her kommer omlag 10 000 besøkende hvert år for å ta en titt på museet opprettet i hans navn.

«Fremragende, universell verdi»

Verdens kulturarv-liste inneholder 878 eiendommer/steder som alle er en del av den kulturelle og den naturlige arven, som verdensarv-komiteen anser for å ha en fremragende, universell verdi.

Listen inneholder per i dag 679 kulturelle, menneskeskapte eiendommer/steder, og 174 naturlige steder. 25 av de nevnte er av en blandet form, både naturlig og menneskeskapt plass.

Se hele listen her

Denne uken møtes en komité fra UNESCO i Paris hvor de skal avgjøre om tangodansen og -musikken skal vernes som en del av verdens kulturarv, sammen med Indias vediske sang, og og Japans Kabuki-teater.

Tango
Foto: MARCOS BRINDICCI / REUTERS

Kulturstrøm