Hopp til innhold

Alvorlig siktelse mot dansk soldat

Det danske forsvaret har siktet den tidligere elitesoldaten Thomas Rathsack for brudd på både sivil og militær straffelov, etter at han har skrevet en omstridt bok om danske soldater i Afghanistan.

Faksimile Politiken

Nå risikerer han både å miste jobben og å havne i fengsel.

I boken «Jæger i krig med eliten» skriver Rathsack om sine erfaringer under militære oppdrag i Afghanistan og Irak, og han anklager danske elitesoldater for å ha brutt Geneve-konvensjonen flere ganger.

Tirsdag ble det kjent at påtalemyndigheten i det danske forsvaret har besluttet å sikte den høyt dekorerte Rathsack for brudd på taushetsplikten, og for å ha videreformidlet militære hemmeligheter. Det sistnevnte punktet har en strafferamme på opp til tolv års fengsel, dersom overtredelsen er av særlig grov karakter.

Også Rathsacks jobb står i fare, etter at retten mandag slo fast at han har videreformidlet fortrolige opplysninger i boka si, skriver Politiken

Etterforskning pågått en stund

Ifølge sjefanklager Peter Otken har etterforskningen pågått en stund, men Rathsack selv ble ikke informert om etterforskningen før på tirsdag.

Det danske forsvaret mener boken utgjør en trussel mot sikkerheten og har tidligere forsøkt å stanse utgivelsen av den.

I forrige uke offentliggjorde avisen Politiken boken i sin helhet, noe som førte til at forsvaret anmeldte avisen. Saken ble imidlertid henlagt av en domstol i København.

Les mer i Politiken

Kulturstrøm

  • Endrar på Taylor Swift-billettar i Sverige

    Ticketmaster gjer endringar på billettane som er selde til konsertane Taylor Swift skal halde i Stockholm neste veke, melder Expressen.

    Dei rundt 200.000 selde billettane var personlege. Det vil seie at den som kjøpte billettane, også var den som måtte bruke dei i dåra.

    Ordninga fekk kritikk, og no har Ticketmaster snudd.

    – Arrangøren har fjerna den tidlegare regelen for å gjere det enklare for fansen å bruke billettane sine, skriv dei ein e-post til kjøparane.

    Taylor Swift opptrer i en rosa paljettdrakt på Monumental stadium på Eras Tour-konserten i Buenos Aires i Argentina i november i 2023.
    Foto: Natacha Pisarenko / AP
  • Det kan bli streik under filmfestivalen i Cannes

    Ei veke før filmfestivalen i Cannes startar, kan det bli streik i filmbyen, skriv NTB,

    Rundt 100 personar, blant dei kinomaskinistar, billettseljarar og pressekontaktar, protesterer mot lønns- og arbeidsvilkår.

    Dei seier at dei ikkje ønsker å sette festivalen i fare, men få merksemd rundt spørsmål dei har prøvd å løfte fram i lang tid.