Hopp til innhold

«Skynd deg å elske»

Han er godt over kulen i Alzheimer-hoppbakken. Men Jan Henry T. Olsen og hans kjære Laila Lanes samler på de gode opplevelsene.

Laila Lanes og Jan Henry T. Olsen

Laila Lanes og Jan Henry T. Olsen gir ut bok.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten, Morten Bjørnbakk / Scanpix

Halvannet år etter at de brøt det offentlige tabuet og synliggjorde den alvorlige sykdommen, er ekteparet klar med en bok.

Jan Henry T. Olsen

Jan Henry T. Olsen som fiskeriminister, 15. august 1994.

Foto: REUTER / Scanpix

Tromsømannen Jan Henry T. Olsen er tidligere kåret til Norges beste fiskeriminister gjennom tidene av avisa Fiskaren. I mars 2008 fortalte han at han var rammet av Alzheimers sykdom.

Se intervju fra Grosvold her:

Jan Henry T. Olsen og kona Laila om Alzheimer

- Vi har knapt nok hatt noen negative tilbakemeldinger. Vi har møtt stor sympati og folk som bryr seg. At Jan Henry ga Alzheimer et ansikt har vært en positiv opplevelse for oss, sier Laila Lanes til NTB.

Oppmerksomheten var voldsom da de i mars i fjor valgte å fortelle om diagnosen. At det var den tidligere fiskeriministeren og en av de mest markante nordnorske skikkelsene i norsk samfunnsliv som ble rammet av Alzheimers sykdom, har sine sider.

- Vi oppdaget jo plutselig at jeg heiet på det gale laget da jeg var på fotballkamp på TIL. Jeg klarte ikke skille fargene fra hverandre.

Jan Henry T. Olsen / om alzheimer og humor hos Grosvold

Ble skjermet

I boken tar Laila Lanes et oppgjør med hvordan fagfolkene ved det tyngste medisinske fagmiljøet i Nord-Norge ga ulne svar og var mest opptatt av diskresjon og skjerming da ektemannen ble utredet for sine tiltakende problemer.

- Vi ville ikke ha noen spesialbehandling, og skjønte ikke at det var så mye skam rundt Alzheimer. Fordi Jan Henry var så kjent, var de opptatt av å skjerme ham. Men det viste seg ikke å være rare spesialbehandlingen. For kort tid etter gikk ryktene om at Jan Henry led av Alzheimer, sier Laila Lanes.

På dypt vann

Laila Lanes og Jan Henry T. Olsen
Foto: NRK

Hun beskriver usikkerheten som å bli kastet ut på dypt vann uten en tamp å holde i. Etter måneder med utredning og vage antydninger, ble de omsider sendt til Oslo for undersøkelser.

Det tok bare en time for spesialisten å fastslå at det var Alzheimers sykdom. Uansett hvor vond konklusjonen var, fikk de endelig visshet om hva Jan Henry sto overfor.

- Jeg skjønner at det tar lang tid å få stilt en alzheimer-diagnose, men føler at det ble skjøvet ut i tid, sier Laila.

En rekke henvendelser fra folk som enten selv er rammet av sykdommen, eller deres pårørende, forteller om lignende historier. Disse familiene er en viktig målgruppe for boka «Skynd deg å elske». Demens er en folkesykdom som årlig rammer 10.000 nordmenn. Godt over halvparten av dem har typen
Alzheimers sykdom.

Demens er en folkesykdom som årlig rammer 10.000 nordmenn. Godt over halvparten av dem har typen alzheimer.

NTB / NTB

Store oppgaver

- Men tilbudene, spesielt til de yngre pasientene, er dårlig utbygd. I Tromsø er de ikke-eksisterende. Uten en sterk pårørende som klarer å stå på for deg, er det nær en umulig oppgave å klare hverdagen. Demensomsorgen er i stor grad lagt til pårørende og at pasientene skal bo hjemme så lenge som mulig. Det er selvsagt bra, men man glemmer at pårørende til Alzheimer-pasienter er i jobb, sier Laila.

Vokte seg

Jan Henry T. Olsen står frem i Nordlys 12. mars 2008
Foto: Håvard Gulldahl / NRK

Og den som lever med en som ubønnhørlig blir sykere og sykere må også makte å ta vare på seg selv.

- Det er lett å glemme seg selv, når den du er glad i er syk. Noen går på en smell, sier Laila som understreker at hun får påfyll av å være i full jobb.

Om formiddagene er Jan Henry også på jobb, i fruktavdelingen på den kommunale bedriften for yrkesvalghemmede, ASVO. Men uten assistent ville ikke dette vært mulig. Alternativet var daghjem for eldre.

- Det hadde ikke gått for meg, sier Jan Henry.

Les også: Gro roser Jan Henry

Les flere nyheter fra NRK Kultur

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.