Hopp til innhold

- Bjørneboe er misforstått

Jens Bjørneboes liv er stort sett feiltolket, hevder litteraturprofessor Tore Rem som i morgen lanserer første bind av sin biografi.

Jens Bjørneboe
Foto: Scanpix / SCANPIX

Rem mener Bjørneboe ikke ble opprører fordi han var det som ung, men fordi han ble det som voksen.

Hør hele saken her: Bjørneboe tolkes feil

Mitt hjerte det er et foreldreløst barn,
det har verken hjem eller sted å bo,
det har ikke klær, ikke mat eller sko,
det har verken seng eller barnetro.
Det har ingen ro.

Jens Bjørneboe / Mitt hjerte, dikt av Bjørneboe


Diktet «Mitt Hjerte» er sentralt når Tore Rem trettitre år senere lanserer sin biografi.

Tore Rem

Tore Rem

Foto: Ole Jan Larsen / NRK

- Det fanger noe vesentlig når det gjelder hvordan Bjørneboe forsto seg selv; Hjemløsheten og følelsen av å være immigrant er noe han kommer tilbake til igjen og igjen i voksenlivet sitt, sier Rem til NRK.

Henter nytt materiale

Tore Rem henter nytt materiale om den unge redersønnen, som måtte forlate gymnaset i hjembyen Kristiansand med trussel om utvisning. I neste forsøk i Flekkefjord holdt han på å få livet ødelagt av en utuktsdom.

Rem skriver om en Bjørneboe som - helt til han tok sitt eget liv - slet med minnet om sin far, og den hele tiden eksisterende skyggen fra sin dominerende mor.

- Vi har visst veldig lite om barndom og ungdom, så det er et stort nytt materiale som ikke minst etablere den sosiale konteksten som var der i Kristiansan, sier Rem.

Besteborgerlig

Jens Bjørneboe

Jens Bjørneboe

Foto: NRK

For hva betydde det å vokse opp i et besteborgelig hjem, som en del av et tynt samfunnslag i en kystby i Norge på den tida?

- Det er en grunnleggende forskning som jeg gjør for første gang her.

Rem beskriver en ung Bjørneboe som var uinteressert i politikk. Da tyskerne invaderte Norge var 20-åringen opptatt av åndelighet og antroposofi. For å unngå å bli utskrevet som soldat flyktet han til Stockholm der han ikke gikk blant norske patriotiske kunstnere, men blant europeiske antropsofer som dyrket tysk kultur.

Hør hele saken her: Bjørneboe tolkes feil

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters