Hopp til innhold

Teknologien løper fra politikerne

- Vi klarer ikke å henge med på den teknologiske utviklingen, sier politikere på Stortinget.

PC

Utviklingen innenfor det teknologiske området går med lynets hastighet, mener Kristelig Folkepartis Ola Lånke.

Foto: colourbox.com

Medieteknologien har løpt fra politikerne. Konsekvensen er at Stortinget ikke har kompetanse til å lage et oppdatert lovverk. - Når vi får gjort et vedtak er vedtaket allerede gått ut på dato, innrømmer flere stortingspolitikere.

LES: - For gamle for nettet

LES OGSÅ: Nordmenn best på ny teknologi

- Vanskelig å følge med

Ulf Erik Knudsen i Fremskrittspartiet sitter i kulturkomiteen på Stortinget. Han sier at regelverket ofte er utdatert i det øyeblikket det er vedtatt.

- Det er gjerne sånn at når vi får laget en ny lov eller regel, så er den forlengst gått ut på dato fordi teknologien har løpt fra oss, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ulf Erik Knudsen (Frp)

Ulf Erik Knudsen fra Fremskrittspartiet sier det er vanskelig for politikerne å henge med.

Foto: NRK

- Vi klarer ikke helt å følge med. Det gjør at at vi ikke kommer igang med lovreguleringer i tide. Et godt eksempel på det er problemet med ulovlig fildeling. Ingen politikere i verden har klart å løse det, heller ikke Stortinget.

MP3-fil?

Knudsen får støtte fra Venstres Trine Skei Grande. Hun er enig i at teknologien utvikler seg for fort for politikerne, og tenker tilbake til 2005.

- Jeg husker godt forrige gang vi behandlet åndsverksloven. Da sa jeg fra Stortingets talerstol at denne loven er foreldet i det øyeblikket vi vedtar den. Ingen i kulturkomiteen visste den gang hva en mp3 spiller var, eller hva en mp3-fil var, og det er klart at man da vil få et lovverk som vil bære preg av det, sier Grande.

Lynets hastighet

Kristelig Folkepartis Ola Lånke mener utviklingen innenfor det teknologiske området går med lynets hastighet.

- Derfor er vi ikke helt oppdatert. Det er veldig få av politikerne som følger godt nok med, og som interesserer seg for medieteknologi. Politikerene har så mange oppgaver at dette blir et interessefelt for noen ganske få.

Må tenke ideologisk

Trine Skei Grande mener dagens mediepolitikere må tenke mer ideologisk enn praktisk.

- Før var det sånn at politikerne skulle bestemme hvilken teknologi vi skulle benytte oss av. Nå må vi som politikere definere innenfor hvilke rammer teknologien skal få inngripen i folks sitt liv, og så må teknologien få utvikle seg innenfor disse rammene. Dette er en helt annen måte å tenke politikk på.

Er politikerne for lite oppdaterte? Si din mening!

Kulturstrøm

  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP