Hopp til innhold

Henlegger rasismesak

Rasismeanmeldelsen mot nettstedet Hegnar Online blir henlagt.

Hegnar Onlines debattforum

Skjermbilde av Hegnar Onlines debattforum 18. november 2008.

Foto: Skjermdump

I februar i år ble nettstedet anmeldt for brudd på rasismeparagrafen etter flere rasistiske innlegg på debattforumet. Men nå slipper redaktør Stein Ove Haugen å bli straffeforfulgt.

- Politiet vet at det ikke er vi som skriver dette her. Politiet vet at det ikke er vi som bryter norsk lov. Politiet vet at det er de som skriver innlegg på forumene som står bak disse innleggene, sier redaktør av Hegnar Online, Stein Ove Haugen.

Han er ikke overrasket over politiet nå henlegger rasismeanmeldelsen mot ham og styreleder Trygve Hegnar.

- Jeg anså det som en klar sak i utgangspunktet. Man må ta lovbryteren og ikke han som gjør det mulig å bryte loven, sier Haugen.

- Provoserende

Det var professor i statsvitenskap, Bernt Hagtvet, som i februar politianmeldte Hegnar Online for brudd på rasismeparagrafen.

- Vi ser en systematisk nedrakking av bestemte folkegrupper med de mest perfide skjellsord, til dels obskønt, sa Hagtvet etter at politianmeldelsen ble kjent.

Bernt Hagtvet ønsket ikke å la seg intervjue på radio i dag, men sier til NRK Kulturnytt at han er provosert over at saken nå henlegges, og mener politiet utviser slett dømmekraft.

Også leder av personvernkommisjonen, Kjellbjørg Lunde, hadde håpet å få etablert en rettspraksis på området.

- Vi håpet at en slik anmeldelse og behandling kunne gi håp om en rettslig avklaring på dette spørsmålet. Hvis denne anmeldelsen blir henlagt så aktualiserer den ytterligere forslaget om en medieansvarslov, sier Lunde.

Vil ha ny lov

Personvernkommisjonen har tatt til orde for en ny medieansvarslov som vil fastslå at redaktøransvaret også gjelder for avisenes nettfora. Men Stein Ove Haugen mener ansvaret bør ligge hos nettdebattantene.

- Du lever på en annen planet hvis du velger å ta de som bygger veiene og ikke de som faktisk bryter trafikkreglene. Man må innse at det er de som begår lovbruddene man må prøve å ta, og ikke de som gjør det mulig å ytre seg på nettet.

Politiet bekrefter at saken kommer til å bli henlagt, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters