Hopp til innhold

Vi menn

"Vi menn" er en kjapp og underholdende forestilling, med gode replikker. Synger godt gjør de også, de seks på scenen. Men her er lite nytt om menn.

Forestillingen "Vi menn" på Oslo Nye
Foto: Leif Gabrielsen

De to kjente kvinnelige komikerne Linn Skåber og Shabana Rehman innfrir foreventningene om et underholdende show i ”Vi menn” på Oslo Nye Centralteatret. Seks god skuespillere leverer vittige replikker og harmoniske korsanger med bravour. Men vi lærte ikke noe om menn som vi ikke visste fra før. Og det var en svært forsiktig bruk av alvor og smerte.

Deler scenen

På en grå scene som er tom bortsett fra seks pinnestoler og tre lyskastere, står Dennis Storhøi, Johannes Joner, Anders Hatlo, Assad Siddique , Jan Martin Johnsen og Jon Bleiklie Devik. Det glir godt rytmisk når de forteller historien om det første møtet med kvinnen. Slik fortsetter de å dele scenen sittende, gående, snakkende i mobiltelefon mens seks variasjoner av opplevelser gjennom livet glir i en ubrutt tankerekke i nesten to timer.

Dobbel regi

Johannes Joner, som selv spiller i forestillingen og teatersjef Svein Sturla Hungnes har knadd de omfangsrike tekstene og formet dem til et underholdende show.

Noen regigrep er spesielt morsomme. Som når Jan Martin Johnsen mimer en fortelling om pappaene som har pappapermisjon, mens Jon Bleiklie Devik forteller om denne trille og kafe-hverdagen . Johnsen viser også sitt komiske talent som mannlig stangdanser med fuktige lepper.

Liv og underliv

Tekstene åpner både for liv og underliv. Og lek. De seks mennene kler av seg og spiller luftfotball i undertøyet. Og når det blir mål får vi den langsomme playbacken som TV alltid gir. God effekt ved at
ansiktsuttrykk og bevegelser blir tydelige og ekstra dramatiske.

Søt og sensuell er også scenen der Jan Martin Johnsen ligger over fangene til Assad Siddique, Dennis Storhøi og Johannes Joner og snakker om gleden ved å stryke på damer, mens han stryker på et manneben.

Hvilke menn

Dennis Storhøy er machomannen som aldri viser følelser og ikke knytter seg til noen. Men fasaden har små sprekker av og til. Anders Hatlo er han som gjerne skulle vært mer macho, om kona tillot det. Han er overraskende rørende i flere scener i forestillingen. Jan Martin Johnsen er den myke og usikre. Han viser et tydelig komisk talent,.Johannes Joner spiller en mann som er følsom men som ikke orker å snakke om følelser. Joner er spesielt god når hans rollefigur har mistet alt og viser oss hva sinnsyk ro er mens han ler skrallend. Assad Siddique er mannen som trives best når alt er normalt. Og Jon Bleiklie Devik er homofob og militærnekter.

Forestillingen "Vi menn" på Oslo Nye
Foto: Leif Gabrielsen

Handler om alt

Det handler om sex, damer, ekteskap, barn, utroskap, skilsmisse, nye ekteskap, følelser og drømmer, forhold til mor og far, og et kjapt hjerteinfarkt. Det meste som menn er og gjør og prøver å få til. Altså flere liv på under to timer. Lett, kjapt og veldig underholdende. Mye lengsel og sårhet overfor damer, Men lite nytt, og mest moro for damene, tror jeg. Jeg ble mest rørt av Anders Hatlo, og av salmen for den tapte far. Der ligger det en sårhet og vonde erfaringer som ikke denne forestillingen gikk nærmere inn på.

De synger godt som kor, vi hører Mr. Sandman, noen toner fra Morgenstemning av Grieg, og en
veldig fin korutgave av Salme for en tapt far.

Kulturstrøm

  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters
  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.