Hopp til innhold

Sier opp etter telefonspøk

Russell Brand slutter som radioprogramleder i BBC etter telefonspøk.

Jonathan Ross og Russell Brand

TATT AV LUFTA: Jonathan Ross og Russell Brand (til høyre).

Foto: Andrew Parsons/Carl de Souza / Scanpix/AFP

I en uttalelse gjengitt i britiske nettaviser onsdag kveld, sa Brand at han "kun lager radio for å få folk til å le og at han, på grunn av den den påfølgende omtalen, har bestemt seg for å legge ned programmet". Også Ross har unnskyldt sine barnslige og tanketomme kommentarer.

Tidligere onsdag ble BBC-programlederne Russell Brand og Jonathan Ross suspendert og programmene deres tatt av lufta, etter at de to forrige uke tulleringte til, og la igjen beskjeder av det mer obskøne slaget på, skuespiller Andrew Sachs sin telefonsvarer.

78 år gamle Sachs er mest kjent for sin rolle som den hjelpeløse kelneren Manuel i den klassiske TV-serien "Hotell i særklasse".

- Han hadde sex med barnebarnet ditt

I til sammen fire ulike oppringninger forteller de to programlederne blant annet at Russell Brand har vært til sengs med skuespillerens barnebarn.

BBC har mottatt over 18.000 klager etter det aktuelle programmet, som nå granskes av både BBC, det britiske kringkastingsrådet og medietilsynet Ofcom.

BBCs radiodirektør Tim Davie som selv skal lede den britiske kringkastingens interne gransking, er kommet med en uforbeholden unnskyldning på BBCs vegne.

- Vi synes dette er uakseptabelt og støttende, uttalte Davie til BBC radio og sier han forstår lisensbetalernes reaksjoner.

Telefonstuntet fant sted i radioprogrammet til den populære og kontroversielle komikeren Russell Brand i BBC Radio 2, som BBC-programlederen Ross gjestet. Jonathan Ross er en av Storbritannias best betalte programledere og tjener over 60 millioner kroner i året hos lisensfinaniserte BBC.

I Storbritannia har det vakt oppsikt at programmet ikke var direktesendt, og at redaktører på forhånd skal ha godkjent å sende innslaget på tross av protester fra skuespilleren Andrew Sachs.

- Dette kan skade hele BBCs omdømme, og derfor må generaldirektøren ta affære, sier den tidligere direktøren for BBC World Service, John Tusa, til BBC radio.

Statsminister på banen

Saken har også blitt politikk, og igjen stilles det spørsmål ved BBCs rolle som lisensfinansiert allmennkringkaster.

- Hvem tok beslutningen om at dette kunne sendes og hvor langt opp på redaktørstigen gikk det, spør de konservatives partileder David Cameron. Selv statsminister Gordon Brown har fordømt innslaget som upassende og uakseptabelt.

I et intervju med tabloidavisa The Sun krever nå Andrew Sachs 23 år gamle barnebarn, Georgina Baillie, at både Jonathan Ross og Russell Brand får sparken fra BBC. Samtidig bekrefter hun at hun har hatt et forhold til komikeren Brand.

Andrew Sachs selv sa tidligere onsdag til BBC at han ikke kommer til å ta denne saken videre. Han har fått både unnskyldninger og blomster av begge programlederne.

Kulturstrøm

  • Endrar på Taylor Swift-billettar i Sverige

    Ticketmaster gjer endringar på billettane som er selde til konsertane Taylor Swift skal halde i Stockholm neste veke, melder Expressen.

    Dei rundt 200.000 selde billettane var personlege. Det vil seie at den som kjøpte billettane, også var den som måtte bruke dei i dåra.

    Ordninga fekk kritikk, og no har Ticketmaster snudd.

    – Arrangøren har fjerna den tidlegare regelen for å gjere det enklare for fansen å bruke billettane sine, skriv dei ein e-post til kjøparane.

    Taylor Swift opptrer i en rosa paljettdrakt på Monumental stadium på Eras Tour-konserten i Buenos Aires i Argentina i november i 2023.
    Foto: Natacha Pisarenko / AP
  • Det kan bli streik under filmfestivalen i Cannes

    Ei veke før filmfestivalen i Cannes startar, kan det bli streik i filmbyen, skriv NTB,

    Rundt 100 personar, blant dei kinomaskinistar, billettseljarar og pressekontaktar, protesterer mot lønns- og arbeidsvilkår.

    Dei seier at dei ikkje ønsker å sette festivalen i fare, men få merksemd rundt spørsmål dei har prøvd å løfte fram i lang tid.