Hopp til innhold

Horace skaper rabalder

Mannen som deler ut Nobels litteraturpris terger på seg hele litteratureliten.

Horace Engdahl, Svenska Akademins leder.

Engdahl deler ut Nobels litteraturpris til Doris Lessing.

Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX / SCANPIX

Neste uke offentliggjør Svenska Akademien hvem som får Nobelprisen i litteratur. Men amerikanske forfattere kan trolig se langt etter utmerkelsen i år, om vi skal tro Akademiens faste sekretær og jurymedlem, Horace Engdahl.

Trangsynte USA

- USA er for isolert, for trangsynt. De oversetter ikke og deltar ikke i litteraturens store samtale. Deres uvitenhet er hemmende, sier Engdahl i et intervju med nyhetsbyrået AP.

Utsagnet har provosert litteraturkjennere på begge sider av Atlanteren, og det blåser nå friskt om ørene på Svenska Akademiens leder.

- Fullstendig nonsens

- Man skulle tro at sekretæren for et akademi som representerer vishet, men som gjennom historien har oversett både Proust, Joyce og Nabokov, ville spare oss for kategoriske påstander, sier litteraturredaktør i The New Yorker, David Remnick, til Svenska Dagbladet.

Også europeiske litterater lar seg irritere over Engdahl. Litteraturredaktør i britiske The Guardian, Claire Armitstead, er forbløffet over uttalelsen.

- Det er fullstendig nonsens, det han påstår. Dessuten er forfattere i alle land følsomme for sin egen populærkultur, men ut i fra ulike perspektiver. Det er jo det som er å være forfatter. Jeg mistenker at hans uttalelse er et forsøk på å skaffe litteraturprisen publisitet, sånn er det jo gjerne når en utdeling nærmer seg.

Marta Norheim

- Usedvanlig dumt, mener Marta Norheim.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

- Selvsagt finnes det sterk litteratur i alle større kulturer, men man kan ikke komme bort fra det faktum at Europa fortsatt er det ledende litterære sentrum i verden – ikke USA, sier Engdahl i det samme intervjuet.

-Usedvanlig dumt

Litteraturanmelder i NRK, Marta Norheim, mener Engdahl har tråkket i salaten.

- Han erter på seg en verdensdel. At det finnes regionale forskjeller på litteratur, vet jeg ikke om jeg ser som et negativt trekk. Jeg synes det er en veldig grov generalisering, og som generelt utsagn blir det nesten meningsløst.

Også Norheim tror Engdahl kan være ute etter å skaffe publisitet rundt prisutdelingen.

- Han er jo en usedvanlig intelligent mann, samtidig virker dette som et usedvanlig dumt utsagn. Jeg er sannelig ikke sikker på hva han vil oppnå med dette. Han får en debatt i gang, men en litt dum debatt som går på ”hvem som er best” av Europa og USA. Det er ikke akkurat den beste litterære debatt jeg kan komme på.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters