Hopp til innhold

Stort arbeidspress for operaansatte

Med dobbelt så mange forestillinger i åpningssesongen settes scenearbeidere og orkestermusikere under hardt arbeidspress.

Den Norske Opera og Ballett
Foto: Trond Isaksen, Statsbygg

- Nå har det vært mye jobb på enkelte. Vi kan ikke strekke oss så lenger enn det som er lovlig, og vi må forholde oss til arbeidsmiljøloven, sier produksjonssjef Helge Wettre.

Scenearbeidere ved operaen har en arbeidsavtale som tillater at de jobber opp til 48 timer i uken i perioder og 200 overtidstimer i året. Enkelte ansatte nærmer seg nå arbeidsavtalens grense på 200 overtidstimer i året.

Stramt program

Også orkesteret opplever arbeidspress.

- Den arbeidsavtalen vi har, tjener verken ledelsen eller oss. Den er ikke veldig godt tilpasset de behovene vi har, sier cellist og tillitsvalgt for de ansatte i orkesteret, Jan Koop om musikernes arbeidsavtale.

Koop ble sjokkert da han fikk forestillingsplanen presentert før åpningen.

- Vi hadde en dialog med ledelsen og den førte fram til at vi har klart å finne noen løsninger som fungerer, sier han.

Likevel er han ikke helt fornøyd, prøver på formiddagen og forestillinger på kveldene er belastende, spesielt på familielivet.

- Unntakstilstand

- Når vi får systemene og teknikken under huden og også erfaring med hvordan det er å operere scenene fra dag til dag, så så vil vi måtte vurdere bemanningsbehovet i forhold til den aktiviteten vi legger opp til på lengre sikt, sier økonomi- og administrasjonsdirektør Bernt Bauge.

Han kaller åpningssesongen en unntakstilstand, men kan på nåværende tidspunkt ikke svare på hvor lenge den kan vare.

- Når vi kommer inn i 2009, må vi må få mer normale situasjoner, håper vi, sier han.

Nå i åpningssesongen spilles 333 forestillinger i den nye operaen i Bjørvika. Det er dobbelt så mange som i den gamle operaen på Youngstorget.

- Vi ser at strikken begynner å strekkes, og vi må gjøre noe med dette før strikken ryker, for det kan den ikke, sier produksjonssjef Helge Wettre.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters