Hopp til innhold

Google imponerer ikke Kripos

Kripos er skeptisk til Googles nye søkeverktøy som skal stoppe bilder av seksuelle overgrep mot barn på Internett.

Google

Google har utviklet et sporingsprogram som de sier skal gjøre det lettere å identifisere ofre for overgrep.

Foto: NICHOLAS KAMM / AFP

Kripos mener det er lite nytt i teknologien, og at Google heller burde bruke kreftene på andre måter for å bekjempe overgrepsbilder på nettet.

Sporingsprogram

Verdens største søkemotor har utviklet et sporingsprogram som de sier skal gjøre det lettere å identifisere ofre for overgrep.

Verktøyet automatiserer identifikasjon av bilder og videomateriale som inneholder overgrep mot barn.

Teknologien er utviklet i samarbeid med amerikanske National Center for Missing & Exploited Children, NCMEC, en organisasjon som jobber med å stanse overgrep mot barn.

Siden 1984 har de bidratt til å finne over 124.500 savnede barn.

Ikke et nytt program

Politioverbetjent i Kripos, Ståle Stamnes, forteller at det ikke er et nytt system Google lanserer. Blant andre Interpol jobber med samme problemstilling, og et slikt sporingsprogram er allerede tilgjengelig.

Googles søkeverktøy er kun med på å identifisere overgrep, men det blokkerer ikke slike filer.

I USA har Google vært i flere rettstvister. De har blant annet blitt anklaget for å være verdens mest effektive kanal for å spre overgrepsmateriale, og samtidig tjene penger på det.

- En kynisk forklaring på Googles samarbeid med NCMEC er at det ser bra ut, Google bedrer ryktet sitt ved at de selv er med på å bekjempe barneporografi på Internett, sier Ståle Stamnes.

Stamnes legger til at han ikke tviler på at søkemotoren har et sterkt ønske om å hjelpe til, men at de burde ha begynt på andre områder.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters