Hopp til innhold

- Norske forfattere er snyltere

- Velfødde norske forfattere bør holde seg for gode til å misbruke uttrykket "fairtrade" om sin egen lønnskamp. Det mener Framtiden i våre hender og Fairtrade Norge.

Steinar Lem

- Det er frekt av norske forfattere å sammenligne sin situasjon med den elendigheten som preger levevilkårene til store grupper fattige bønder og produsenter i den tredje verden, sier Steinar Lem i Fremtiden i våre hender.

Foto: Framtiden i våre hender

Medlemmene av forfatterforeningen kjemper for å få mer penger per billigbok som blir solgt, og Vigdis Hjort sammenligner lønnskampen med fair trade, altså rettferdig handel.

Vigdis Hjorth

Vigdis Hjort i Forfatterforeningen sammenligner norske forfatteres lønnskamp med fair trade, altså rettferdig handel.

Foto: Knut Falch / Scanpix

Ifølge Den norske Forfatterforening blir forfatterne grovt utnytta at forleggerne, særlig når bøker gis ut som billigbok eller pocket. Da får forfatteren en snau femmer per solgte eksemplar.

- Vi har noe som heter fair trade hvor folk er villig til å betale litt mer for kaffen for at bøndene i u-landene skal være sikret gode nok inntekter. Det er på en måte noe av det samme vi har lyst til å si til leserne våre; at hvis vi skal overleve som forfattere må dere stille dere på vår side i kampene mot de rike forleggerne, sier Hjorth.

- Frekt

Steinar Lem i Framtiden i våre hender synes at norske forfattere er frekke.

- Det synes jeg er å parasittere på et innarbeidet begrep som betyr noe helt annet. Jeg unner norske forfattere bedre betaling, men det er frekt å sammenligne sin situasjon med den elendigheten som preger levevilkårene til store grupper fattige bønder og produsenter i den tredje verden, sier Lem.

 - De har ikke monopol på begrepet

Vigdis Hjorth synes karakteristikken er urettferdig.

- Steinar Lem og hans bevegelse har ikke noe monopol på det begrepet. Det blir feil når de som er forkjempere for de gode sakene kaller andre for snyltere og at vi ikke kan sammenligne oss med folk i den tredje verden. De har ”gode mennesker” stemplet i pannen, som om de aldri ville finne på å være opptatt av seg selv. Det irriterer meg! sier Hjorth.

- Ser ikke likheten

Prosjektansvarlig Bjørn Tore Heyerdahl trodde Fairtrade Norge var nokså alene om å jobbe med rettferdig handel for fattige folk.

- Jeg synes er rart at de legger seg opp i en merkevare og bistandsbevegelse som vi er. Vi jobber med veldig fattige mennesker som mangler de helt grunnleggende ting i livet.

Fairtrade Norge jobber for å sikre bønder levelige arbeidsforhold og en lønn som kan sørge for at barna sendes på skole i stedet for å jobbe.

- Jeg klarer ikke helt å se likheten med norske forfattere, sier Heyerdahl.

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.