Hopp til innhold

- Trist for kunstutdanningen

- At man ender med så mange folk som skal administrere, viser at prosessen rundt sammenslåingen av skolene ikke har vært god.

trine skei grande

- Kunstutdanningen skulle bli bedre. Detter er trist, sier Trine Skei Grande (V).

Foto: JOHANNESSEN, SARA / SCANPIX

Venstres Trine Skei Grande sitter i Kulturkomiteen, og var saksordfører for Kunsthøgskolen (KHIO) i forrige periode.

Hun sier det aldri var meningen at administrasjonen skulle dobles.

Det var i 1996 at Stortinget vedtok en sammenslåing av de fem kunsthøgskolene, nemlig Statens kunstakademi, Statens håndverks- og kunstindustriskole samt Ballett-, Opera- og Teaterhøgskolen. Til sammen ble dette KHIO.

- For mye penger til administrasjon
I dag jobber det 58 mennesker i administrasjonen til KHIO. Før sammenslåingen i 1996 var det til sammen 32 mennesker som tok seg av administrasjonen, i henhold til tall NRK har hentet inn. Teaterhøgskolen hadde 5 og Ballett og Opera hadde 7 til sammen. Kunst-og Håndverksskolen hadde 14, mens Kunstakademiet hadde 6 personer i sin administrasjon.

Utdanningene hadde normalt 1 studiokonsulent hver. På dagens KHIO teller denne seksjonen alene 18 personer.

- Nå må de se på dette med administrasjonen, sier Grande.
- Det brukes for mye penger på administrasjon. Og dette skal vi ta tak i.

KHIO mener de har god kontroll på administrasjonen, som bare skal ha økt med 2 personer siden 2000.

Men Skei Grande ønsker en ny gjennomgang.

- Situasjonen er kritisk
- At man ender med så mange folk som skal administrere, viser at prosessen rundt sammenslåingen av skolene ikke har vært god. Ideen med sammenslåingen var å løfte det faglige nivået - fra fagutdanning til høgskolenivå. I stedet har det endt med beskjæringer i undervisningen. Situasjonen er kritisk, og det er trist for kunstutdannelsen at de er truet på denne måten, sier Skei Grande til NRK.

Hun har nå skrevet brev til statsråden der hun ber ministeren se på saken.

Rammer fagene
Kunsthøgskolen har et underskudd på 1,7 millioner kroner som det allerede er tatt høyde for i budsjettet. Noe som gjør at blant annet teaterstudentene må gjennomføre sin avgangsforestilling uten profesjonell bruk av lys og andre tekniske innretninger. - Det er jo nettopp slike ting vi må forholde oss til når vi skal ut på teatrene - og som vi nå ikke får lære, sier Marius Lien, leder av studentutvalget på Scenekunstfakultetet.

Under styremøtet i går var det ventet en avklaring på hvorvidt fagene vil rammes ytterligere som følge av øvrig underskudd, men her blir det ingen endelig beslutning før i mai. Det ble imidlertid klart at deler av kuttene skal tas i administrasjonen.

- Noe er galt
Studentene er fornøyd med at de blir tatt alvorlig.
- Men den store økningen i administrasjonen som har skjedd siden sammenslåingen beviser at det er noe galt her. Ressursene blir ikke brukt riktig, mener Marius Lien.

- Nå skal vi ha et nytt styremøte med en ressursgjennomgang i mai, og da får vi se hva som kommer ut av det.

Det vil også bli søkt om ytterligere tilskudd fra departementet.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor