Hopp til innhold

- Cappelen manipulerer

Denne høsten debuterte både Gerd Liv Valla og Carl I. Hagen med sine egne historier. Det gikk ikke upåaktet hen i mediene. Politisk redaktør mener Cappelen forsøkte manipulere pressen.

Carl I Hagen og Gerd Liv Valla
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Først tok Gerd Liv Valla bladet fra munnen i sin forsvarstalebok kalt "Prosessen", deretter sørget Carl I Hagen for å tegne et heller mindre flatterende bilde av politikerne han ikke liker. Begge bøkene fra Cappelen forlag ligger nå på bestselgerlistene, etter store medieoppslag.

Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, mener at Cappelen har manipulert pressen.

- Jeg har aldri opplevd noe lignende. Cappelen har forsøkt å styre medier, ved å forsøke plassere intervju og kapitler. De har inngått avtaler og de har brutt avtaler. Jeg har opplevd dette som et veldig spesielt spill, sier Stanghelle.

 

HØR HELE DEBATTEN HER

 

Behandles ulikt

Både Hagen og Vallas bok ble lansert på større pressekonferanser i høst.

Trine Eilertsen er politisk redaktør i Bergens Tidende, og oppgitt over at man ikke får mulighet til å forberede seg til lanseringskonferansene på forhånd.

- Det vi får høre da, er at alle blir behandlet likt. Men du skal være ganske blind og døv for ikke å legge merke til at folk ikke blir behandlet likt.

Hun trekker fram at både VG og Harald Stanghelle hadde fått se Carl I. Hagens bok før pressekonferansen.

- Jeg opplever det som løgn og bedrag når det blir sagt til meg at ingen skal få noe på forhånd og jeg opplever at media som vi konkurrerer med har fått det.

Forlagsdirektør i Cappelen Anders Heger mener markedsføringen av bøkene ikke har forandret seg noe fra tidligere tider. Han tar kun selvkritikk på et punkt, og det er at Harald Stanghelle fikk Carl I. Hagens bok før pressekonferansen.

Mottok eksemplar på forhånd

Harald Stanghelle innrømmer at han fikk et eksemplar av forlaget kvelden før pressekonferansen, men avviser at han avslørte innholdet før konferansen. Trine Eilertsen poengterer at også hun ville takket ja til å motta et eksemplar om hun hadde blitt tilbudt det på forhånd.

- Klart vi lar oss styre, sier hun.

Heger mener at dette er medienes problem.

- Vi forsøker å selge bøkene, vi får det til, og så har mediene et problem ved at de lar seg styre av den som lanserer dem.

- Det er et godt poeng. Det må vi ta innover oss, spesielt når vi blir utsatt for et så manipulativt forlag som Cappelen, sier Stanghelle.

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters