Hopp til innhold

20 millioner dyrere enn planlagt

Hamsunsenteret i Nordland vil koste 20 millioner kroner mer enn budsjettert. 
- Prisøkningen skyldes generell prisstigning, sier fylkesrådsleder i Nordland, Odd Eriksen.

Hamsunsenteret

Hamsunsenteret anno 2009.

Foto: Nordsalten / Steven Holls Architects (fotomontasje)

Det nye Hamsunsenteret i Hamarøy i Nordland var budsjettert til å koste 82 millioner kroner. Nå blir prislappen 102 millioner kroner.

- Ingen dramatikk

Fylkesleder Odd Eriksen avviser at det ligger noen dramatikk i budsjettkorrigeringen.

- De 82 millionene som fylkestinget tidligere har lagt inn i økonomiplanen, er nå korrigert for prisstigning, forteller han.

Andre årsaker skal være at prosjektet har vært utsatt og andre mindre utvidelser. Eriksen vektlegger likevel at prisstigning er årsaken til at prosjektet må plusse på med 20 millioner til.

Eriksen forklarer prisstigningen med situasjonen i dagens arbeidsmarkedet.

- Det er et formidabelt press på markedet både i landet og i Nordland. Det fører til at prisene stiger på bygg- og anleggprosjekt.

I følge Eriksen er byggingen av Hamsunsenteret et prosjekt som berøres ekstra sterkt av markedssituasjonen, og at prosjektet derfor har en noe høyere prisstigning enn samfunnet generelt.

Åpner som planlagt

Kostnadene med byggingen av Hamsunsenteret er fordelt mellom staten, Nordland fylkeskommune og Hamarøy kommune. I tillegg kommer sponsormidler fra næringslivet.

Fylkeskommunen er nå i dialog med staten om også den skal kompensere for den noe høyere prisstigningen enn det som lå til grunn for prosjektet.

- Dette er en diskusjon vi vil følge opp, sier Eriksen.

Planen var, og er fortsatt, at Hamsunsenteret skal stå ferdig i løpet av sommeren 2009, og åpnes den 4. august som markerer at det 150 år siden Hamsun ble født.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters