Hopp til innhold

- Carl I. Hagen blir en god programleder

- Kan gjøre en bedre jobb enn dagens debattledere på TV, mener professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot.

Frank Aarebrot

HAR TRO PÅ HAGEN: - Jeg innbiller meg at Carl I. Hagen vil klare bedre å være nøytral enn mange av journalistene som hevder de er det.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Mediene må tåle mye kritikk i Carl I. Hagens selvbiografi som kom i går. Men samtidig skriver han at en alternativ yrkesvei gjerne kunne vært som programleder for politiske debatter.

- Jeg har alltid sett på tv-jobb som en utfordring, og jeg har vært så mye på den andre siden av bordet at det kunne vært artig å prøve å skifte side, sier Hagen.

Carl I. Hagen i Redaksjon EN hos Viggo Johansen

SKIFTER SIDE: I løpet av november skal den tidligere formannen i Fremskrittspartiet lede et direktesendt debattprogram på NRK 2.

Foto: NRK

 

- Har lite respekt for programledere

Frank Aarebrot er professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Han forstår godt at Hagen vil bli debattleder.

- Hagen har lite respekt for veldig mange av programlederne, også de som beskyldes for å være Frp-vennlige, sier han.

Tok Hagen på ordet

Carl I. Hagen blir nok ikke fast programleder for Redaksjon EN, men nyhetsredaktør i NRK Grethe Gynnild Johnsen kunne ikke la være å gi ham en sjanse.

- Hagen sier i boka si at hvis han ikke hadde blitt politiker ville han ønsket seg en karriere som debattleder i politiske magasiner. Jeg har tatt ham på ordet og tilbudt ham jobb som programleder i et magasin på NRK2, sier Johnsen.

Vil stille andre spørsmål

Hagen vil gå dypere inn i hvordan samfunnsproblemer skal løses fremfor å diskutere politiske posisjoner. Han mener dagens debattledere lar være å stille en lang rekke viktige spørsmål.

- Noen sier at ”vi skal styrke den og den sektor”. Da ville jeg spurt: Med hvor mange kroner, og hvordan?

- Og når en statsråd snakker om eldreomsorgen, ville jeg sagt: Hvordan kan du snakke om det? Det er jo kommunene som styrer eldreomsorgen? Hva er det du konkret vil gjøre slik at kommunene får gjort noe med det? Denne typen spørsmål får politikerne aldri, sier Hagen.

Irriterende programledere

Frank Aarebrot tror Hagen kommer til å gjøre en god jobb og vil greie å holde seg nøytral som programleder.

- Jeg tror faktisk at han vil gjøre en god jobb. Jeg innbiller meg at han vil klare bedre å være nøytral enn mange av de journalistene som hevder de er det.

Aarebrot deler Hagens irritasjon over flere av dagens programledere.

- Det irriterer meg grundig når de ser at en politiker er på defensiven i forhold til en annen, og vedkommende blir reddet av gong-gongen i form av programlederen som stiller et totalt irrelevant spørsmål, og leder debatten inn i en mer uinteressant retning, sier han.

Debuterte i 1991

Nyhetsredaktør Johnsen har også stor tro på Hagens talent.

- Jeg har hørt Carl I. Hagen på en del høringer, og han er faktisk meget god på å stille presise spørsmål, så dette gleder jeg meg til å høre.

Når Hagen kommer på TV-skjermen i november blir ikke det helt første gang. Allerede i 1991 fikk han prøve seg i Her og Nå på P1.

Foreløpig er tema og gjester for debattprogrammet uklart.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters