Hopp til innhold

- For stort fokus på bestselgere

Tirsdag lanserte forfatter Jonny Halberg mellomroman som et nytt litterært begrep. Mellomromanen er enkelt skrevet, med motstandsløst språk og uten dybde, mener forfatteren.

Johnny Halberg

Jonny Halberg (til høyre) introduserte begrepet mellomroman.

Foto: NRK

Som eksempler på mellomromanen som i følge Halberg ligger mellom trivia og romaner med tydelige litterære kvaliteter, trekker han fram bøker av Anne B. Ragde, Torgrim Eggen og Henrik Langeland

Sistnevnte møtte Halberg til debatt i studio.

  Hør forfatterne Jonny Halberg og Henrik Langeland debattere begrepet mellomroman.

Ønsker annet fokus

Henrik Langeland

Henrik Langeland møtte Halberg til debatt.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Jeg synes kronikken har mye for seg, og jeg deler mye av hans bekymring for fokus på bestselgere, men jeg tror bildet er litt mer komplekst enn han tegner det, sa Langeland i debatten. Han kunne ønske seg at Halberg, framfor å rakke ned på noen bøker, heller trakk fram en roman han synes er god.

Han får støtte av forlagssjef for Cappelen, Anders Heger.

- Jeg synes det er litt stusselig. Jonny skal selv lansere en bok neste uke, og i den forbindelse går han ut og rakker ned på tre av sine hardtarbeidende kollegaer, og det synes jeg er bare veldig lite stilig, sier Heger om tirsdagens kronikk.

Heger sier likevel at han ikke tror kronikken er i sammenheng med Halbergs egen bokutgivelse.

- Jeg tror ikke. Jeg bare konstaterer at disse tingene kommer samtidig. Han skal selv ut med en bok nå, og rent tilfeldig i samme sleng skriver han en helside om at tre av hans egne kollegaer skriver dårlig. Det er dårlig stil.

Forflatning av litteraturen?

I kronikken skriver Halberg at det er alle ledd i kjeden sin skyld at forflatning er snarere blitt regelen, ikke unntaket i norsk litteratur. Og han mener at forlagenes tendens til å framstille hver eneste bok som makeløse går over stokk og stein. Det synes Heger er bare tull.

Forlagssjef i Cappelen, Anders Heger

Forlagssjef i Cappelen, Anders Heger

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

- Norsk litteratur i dag er både bedre, mer levende og mer mangefasitert enn noen gang tidligere. Det Jonny Halberg er utsatt for her, er menn i midtlivskrise som drømmer om at ting var bedre i dere ungdom. Som regel er det feil, sier Heger som mener at dagens litteratur er mye bedre enn slik Halberg framstiller det.

- Hvis forflatning nå er hovedregelen, når var det det ikke var det? Det er feil, norsk litteratur er mye mindre forflatet nå, enn den var for eksempel ti år siden, spør Heger.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters