Hopp til innhold

Rasistisk Tintin?

Er Tintin rasistisk? Det er spørsmålet mange nå stiller seg i Storbritannia, etter at den antirasistiske organisasjonen "The Commission for Racial Equality" denne uken gikk ut og stemplet boken "Tintin i Kongo" som rasistisk.

Tintin

En antirasistisk gruppe i Storbritannia mener at tegneseriene om Tintin er preget av rasistiske holdninger. Her fra en utstilling i Pompidou-senteret i Paris.

Foto: JACQUES DEMARTHON / AFP

Ikke før har bølgene lagt seg etter debatten om rasistiske og fremmedfiendtlige holdninger hos både Torbjørn Egner og Astrid Lindgren, før en ny rasisme-debatt har dukket opp. Denne gang i Storbritannia, der en antirasitisk gruppe har stemplet tegneserien "Tintin i Kongo" som rasistisk.

Ondskapsfulle stereotypier

En talsmann for organisasjonen sier til den britiske avisa Guardian at boken inneholder ondskapsfulle og rasistiske stereotypier, og mener det er uakseptabelt av bokhandlere å selge denne tegneserien. Det har ført til at bokhandlerkjeden Borders har fjernet tegneserieheftet fra barneavdelingene i sine butikker.

Boken kom ut første gang i 1931, og inneholder blant annet en scene der Tintin blir leder for en afrikansk landsby fordi han er en "god, hvit mann". En annen scene viser en svart kvinne som neier til Tintin og sier "Den hvite mann er stor".

Naiv, ikke rasistisk

- Dette er svært fornærmende, sier en talskvinne for organisasjonen.

Tintins utgiverne avviser at forfatteren Hergé var rasistisk, men innrømmer at han var naiv.

- Han var veldig ung da han skrev dette, og hadde en naiv holdning. Han visste ikke bedre, sier Marc Roadwell, som representerer rettighetshaverne til TinTin i dag.

- Preget av fordommer

Han mener Hergé var farget av de borgerlige, paternalistiske stereotypene som preget Europa på 30-tallet.

- Hergé har senere selv sagt at Kongo-boken ble preget av fordommene i det borgerlige samfunnet han vokste opp i. Han visste bare ting om disse landene som han hadde blitt fortalt. Denne historien er et produkt av sin tid, og hensikten var ikke å støte eller såre noen, sier Roadwell.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor