Hopp til innhold

- Kummerlige Oslo-bibliotek

I 20 år har det vært snakk om å bygge nytt hovedbibliotek i Oslo - uten at noe har skjedd. Nå innrømmer byrådsleder Erling Lae at oslobibliotekene har gått for lut og kaldt vann.

Lageret på Hammersborg
Foto: Bo Brekke / NRK

Byrådslederens innrømmelse kommer som en kommentar til Oslo kommunes manglende bibliotekssatsing de seinere år. Fra 1986 til 2005 sank bevilgningene til bibliotek i Oslo med 30 prosent samtidig som penger til innkjøp av bøker og andre medier falt med over 40 prosent.

Mye dårligere enn Finland

 

20 år med diskusjoner

Dessuten har man i over 20 år diskutert hvor man skal bygge nytt hovedbibliotek for Oslo, uten at stort har skjedd.

- Det har tatt altfor lang tid, sier byrådesleder Erling Lae.

Nytt bibliotek på Vestbanetomten

Men nå skjer det noe. Fredag 27. april signeres omsider kjøpskontrakten for Vestbanetomten, og dermed er Oslo kommune et stort skritt nærmere et nytt hovedbibliotek. Byrådsleder Erling Lae jubler og kaller det en gledesstund, men innrømmer at Oslo burde fått nytt hovedbibliotek for lenge siden.

- Nord-Europas fineste

- Dette er en storsatsing og jeg tror ikke jeg overdriver hvis jeg sier det blir Nord-Europas fineste bibliotek. Men kulturbyen Oslo har da fortjent det – særlig så kummerlige som forholdene ved vårt hovedbibliotek har vært. Den gamle bygningen oppe på Hammersborg burde vært utrangert for lenge siden, sier byrådsleder Lae til Detektor.

Slutt på plassmangel

I biblioteket på Hammersborg er det bare 20 prosent av boksamlingen som står framme synlig for publikum. Resten, 80 prosent, befinner seg i bokmagasiner i kjeller og på loft. Men byrådsleder Lae forsikrer at i det nye hovedbiblioteket vil plassmangel ikke være noe problem.

Vil ikke juble for tidlig

Men Norsk Bibliotekforenings leder for Oslo og Akershus, Ingeborg Rygh Hjorthen, er redd for å juble for tidlig. Da bystyret vedtok Vestbanen i 2001 trodde alle biblioteket ville stå ferdig til den store bibliotekskonferansen i Oslo 2005, men det skjedde definitivt ikke.

- Endelig skjer det noe i den saken som vi har venta på så veldig lenge. Men samtidig vet vi jo ikke ennå hvordan prioriteringen kommer til å bli framover. Hvor lang tid det kommer til å gå før det nye hovedbiblioteket på Vestbanen er i drift, sier Rygh Hjorthen.

Hør mer om saken i Detektor lørdag kl. 16.03. Flere Detektor-sendinger finner du på Detektors hjemmeside .

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.