Hopp til innhold

Mye dårligere enn Finland

I Oslo lånes det 4,3 bøker pr innbygger. I Helsingfors lånes det 25 bøker pr innbygger. Hvorfor?

Bibliotekar Päivi Särkelä er egentlig fra Finland, men jobber ved biblioteket i Oslo. Hun har funnet ut at forskjellen på Norge og hennes hjemland er stor når det gjelder bibliotekstjenester.

Elendige norske tall

Statistikken viser at 95 prosent av finsk ungdom bruker biblioteket mens tilsvarende tall for norsk ungdom er 74 prosent. For 20-24 åringene er tallene 80 mot 57 prosent.

For 35-44 åringer bruker 73 prosent av finnene bibliotek, mens tallet er 47 prosent i Norge. For de eldste, de over 65 år, synker tallet til 47 prosent i Finland. I Norge er det bare 22 prosent av nordmenn over 65 år som bruker biblioteket.

Totalt bruker 65 prosent av finnene biblioteket, mens bare 42 prosent av nordmennene gjør det samme.

Norge var et foregangsland

Men det er ikke slik at Norge alltid har vært jumbo i Norden når det gjelder bibliotek. På begynnelsen av 1900-tallet var det faktisk omvendt. Norge var et foregangsland.

- Den gangen kom man til Norge fra Norden for å se på hvordan bibliotekene skulle se ut. Hvirdan bibliotekene skulle drives. Men hva har skjedd etterpå, spør Päivi Särkelä.

- Ingenting å rutte med

Hvorfor er Norge på jumboplass når det gjelder utlån av bøker? Og det er virkelig på jumboplass når det gjelder hele Norden. Hvorfor besøker ikke nordmenn sine bibliotek? Hvorfor satses det ikke på bibliotekene, spør Päivi. Og hun svarer selv:

- Grunnen til at situasjonen er det den er i dag er jo det at man år etter år har levd på budsjetter som ikke strekker til. Mindre og mindre hele tiden å rutte med.

Kulturstrøm