Hopp til innhold

Lokker med glossy bibel

Bibelen går nye veier for å nå fram. Nå utgir svenskene den hellige skrift som glanset kafebordmagasin, med erotiske bilder.

The Book forside
Foto: The Book/Illuminated Sweden AB

Det ligner på et italiensk motemagasin, men er en moderne utgave av det gamle testamentet. Med erotiske bilder og glansede sider prøver svenskene å lokke alle som ikke vil lese en vanlig bibel.

Bibeltro kafébordutgave

Ett bilde viser to menn som kysser fulgt av bibelsitatet "min broder Jonatan, du var mig mycket kär". Et annet bilde viser en naken mann, og et tredje viser en skjønnhetsoperasjon, fulgt av et bibelsitat om skjønnhet.

I begynnelsen av mars slipper forlaget Illuminated Sweden det 450 sider store magasinet, som har fått navnet The Book. Tekstmessig er det identisk med originalen, men utseendemessig ser det ut som et påkostet kafébord-magasin.

Tilgjengelig

Reklamemannen Dag Söderberg er en av personene som står bak bladet. Han har tro på at The Book vil kunne gjøre bibeltekstene mer tilgjengelige for folk flest, og minner om at de fleste av oss i dag har Bibelen gjemt bort i bokhylla.

- Ligger den framme på bordet, da tenker folk "oi, hvor har jeg kommet hen nå?". Men denne bibelen kan ligge framme, fordi den er så lett tilgjengelig. Alle kan bla i den, og man behøver ikke å lese den fra perm til perm.

Gresshoppesverm
Foto: The Book/Illuminated Sweden AB

Velsignet av bibelselskapet

I Sverige har Söderberg og forlaget fått velsignelse fra både erkebiskopen og det svenske bibelselskapet. Også forlagssjefen i Det norske bibelselskap, Turid Barth Pettersen, liker det hun ser.

- Det lille jeg har sett her, er egentlig ganske fine, sterke bilder.

Hun mener man i utgangspunktet skal ha lov til å prøve ut ulike måter og former for å få fram budskapet i den hellige bok.

- Det får stå sin prøve. Hvis ikke formen og bildene ødelegger og stenger for teksten, så syns jeg det er fullt mulig å tenke sånn.

Erotikk også i Bibelen

Barth Pettersen blir heller ikke skremt av de erotiske bildene, og minner om at også Bibelen handler om mange forskjellige temaer. 

- Tenk bare på Salomos Høysang og kjærlighetsscenene i selve bibelteksten. Hvis man skal billedlegge det, så er det jo erotikk der også. Men det må gjøres på en ordentlig måte.

I ny drakt

Også her hjemme fornyer Bibelen seg. Vi har fått Markusevangeliet oversatt til SMS-språk, og du kan få Guds ord på mp3-fil. Og har du dårlig tid, kan du få Bibelen servert i løpet av 100 minutter på lydbok.

I tillegg har Bibelselskapet satt flere norske forfattere i sving med å ikle Bibelen en ny, norsk språkdrakt. Nyversjonen av Det Nye Testamentet kom ut i 2005, og nå står Det Gamle Testamentet for tur. Hele verket forventes å være ferdig i 2010.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters