Hopp til innhold

Drapstruet Pamuk forlot Tyrkia

Nobelprisvinner i litteratur Orhan Pamuk er truet på livet i Istanbul. Han ga opp hjemlandet Tyrkia og har flyttet til trygghet i New York.

Orhan Pamuk
Foto: SVEN NACKSTRAND / AFP

Da den tyrkiske forfatteren Orhan Pamuk mottok Nobels litteraturpris sist høst, ble han møtt med stor jubel også på sitt norske forlag Gyldendal. Men i hjemlandet er Pamuk svært omstridt, og venner av forfatteren forteller at han nå har flyttet til New York etter å ha mottatt drapstrusler fra ekstremistiske grupper i Tyrkia.

Se video: Orhan Pamuk har forlatt Tyrkia

Topper dødslister

Situasjonen forverret seg betraktelig da Pamuk offentlig fordømte mordet på den armenske redaktøren Hrant Dink. Dink ble drept på åpen gate i Istanbul i slutten av januar.

Pamuk topper dødslistene til flere terrororganisasjoner, og kan ikke regne med beskyttelse i Tyrkia der deler av både politi og rettsvesen er kontrollert av nasjonalistene og andre mafia-lignende grupperinger

-Forkjempere for ytringsfrihet i Tyrkia kan ikke kjenne seg trygge, sier Kjell Olaf Jensen i Norske PEN, som kjemper for forfatteres og andre skribenters rett til ytringsfrihet.

Politimenn feiret Dinks drapsmann

På Internett sirkulerer det nå flere avslørende bilder og videoklipp fra politistasjonen der Hrant Dinks morder ble ført etter å ha blitt arrestert for drapet.

Tyrkisk politi poserer med Hrant Dinks drapsmann

Bildene viser at politimennene feirer redaktørens drapsmann, Ogün Samast som en helt. I stedet for å bringe ham til hovedpolitistasjonen, bruker politimennene tiden på å ta "souvenirbilder" av seg selv sammen med ham. 

Bildene har vakt sterke reaksjoner i Tyrkia, spesielt på grunn av bruken av det tyrkiske flagget.  

Se video: Poserer med Dinks drapsmann

(NRK har ikke ansvar for innholdet på eksterne nettsider)

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters