Hopp til innhold

Oslo får tegneseriefestival

I ti år har tegneseriefestivalen Raptus i Bergen vært den eneste av sitt slag i Norge. Nå får Raptus konkurranse fra Oslo.

Tegneserie
Foto: MARCUS BRANDT / AFP

Oslo har fått sin egen tegneseriefestival. Festivalen, som har fått navnet Oslo Comix Expo, åpner i mai, og koordinator for festivalen er Berit Pettersheim.

Kjente og ukjente

- Saken er at vi vil ha et stort fokus på serieskapere, også på de som ikke er kjent, men som lager tegneserier. Vi skal ha et messeområde på Schous plass, hvor folk som lager tegneserier skal kunne komme og vise fram arbeidene sine, og få en tilbakemelding fra miljøet, sier hun.

Festivalen har fått støtte fra Norsk Kulturråd og fra tegneseriebutikken Outland.

- Negativt for Bergen

Men ikke alle tar i mot nyskapningen med åpne armer. Noen norske tegneserieskapere har latt seg hisse opp over introduksjonen av en ny festival.

For i over ti år har Raptus-festivalen i Bergen rådet grunnen alene i tegneserie-Norge. Tegneserieskaper Arne Bye frykter at mange i bransjen vil droppe å dra på Raptus-festivalen og velge å dra på Oslo Comix Expo.

- Når det kommer en tegneseriefestival i Oslo vil de store forlagene komme til å heller konsentrere seg om den som er i Norges største by, og vil nedprioritere festivalen i Bergen, sier Bye.

Side om side

Oslo-festivalens koordinator Berit Pettersheim mener de to tegneseriefestivalene fint kan leve side om side. Hun mener Oslo Comix Expo vil skille seg fra den familievennlige Raptus-festivalen fordi Oslo-festivalen konsentrerer seg om tegneserier for voksne og faglig innhold.

- Jeg tror ikke det vil bli en reell konkurranse mellom de to festivalene. Det skulle bare mangle at det kommer en tegneseriefestival i Oslo, hvor det meste av miljøet befinner seg, sier Pettersheim.

Og den norske delen av programmet for festivalen 4. og 5. mai er allerede klart. Både Steffen Kværnland som er kjent for å tegneserieamputere litteraturklassikere, A-magasinet illustratør Lars Fiske og Mads Eriksen som nettopp har fått sitt eget blad "M" dukker opp.

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters