Hopp til innhold

Konspirasjonen mot Amerika

"Konspirasjonen mot Amerika" er enda en stor roman fra Philip Roths hånd.

Den berømte amerikansk-jødiske forfatteren Philip Roth har de siste par årene fått mer oppmerksomhet i Norge etter at Pax forlag ga ut "Menneskemerket" og "Amerikansk pastorale" kom på norsk. Nå kommer Aschehoug ut med "Konspirasjonen mot Amerika".

I november 1940 ble flygerhelten Charles Lindbergh, mannen som krysset Atlanteren i Spirit of St. Louis i 1927, valgt til president i USA på et program som på overflaten hadde én viktig fanesak – å holde Amerika utenfor Den andre verdenskrigen – etter hvert kalt den "jødiske krigen" av ham og hans folk.

Konspirasjonen mot Amerika
Foto: Aschehoug

- Tull, sier du.  - Det var da Franklin Delano Roosevelt som ble valgt til president det året, som den første i historien til å vinne en tredje periode i Det hvite hus!

- Ikke i denne versjonen av historien, sier Philip Roth, og ber deg lese hans roman ”Konspirasjonen mot Amerika” og tenke de samme tankene som fikk ham til å skrive om historien om USA og Den andre verdenskrig, om jødene i USA og behandlingen av dem – og nok en gang i dette helt sentrale forfatterskapet, hva vil det si å være menneske i vår tid – i USA, i den vestlige verden.

Gutten Philip

Philip Roth holder seg gjerne med en slags talsmann i bøkene sine. Hvis han ikke het Phip Roth, artig nok, har det gjerne vært hans andre alter ego, Nathan Zuckerman. Det fortelles at Philip Roth selv har kalt ham sin alter hjerne. Roth har således aldri vært redd for å trekke versjoner av sitt eget liv inn i bøkene sine.

I denne boken er det gutten Philip Roth som fyller denne rollen. Han er sju-åtte år gammel i det fortellingen begynner i 1941, samtidig som Charles Lindbergh seiler opp som utfordrer til Roosevelt, som vi nettopp hørte.

Det ligger til Roths mesterskap at han klarer å veve den tunge og truende verdenspolitikken inn i en fin beskrivelse av et barns oppvekst i skumle tider der livet går sin skjeve gang, tross alt. Mens jødeforakt og jødehat utvikler seg skremmende fort i det amerikanske samfunnet, er det diskusjonene hjemme, opplevelsene i den ikke-ortodokse, men stadig trofast jødiske familien, som former beretningen om en politisk katastrofe som kanskje kunne ha funnet sted.

Hvis bare…

"Konspirasjonen mot Amerika" blir etter hvert en skremmende historie som reiser en lang rekke spørsmål. "Ville det vært mulig", er bare ett av dem. Et annet er kanskje; "er det så sikkert at bare tyskerne kunne frembrakt nazismen", gitt de "riktige" forutsetningene i form av historie, økonomi og politikk. Hva vil det egentlig si å være modig, ha integritet; er et tredje. Alle dukker de opp, mens vi følger denne alternative versjonen, så nær den egentlige, der bare noen småting og en president er byttet ut i premissene.

Philip Roth er en stor forfatter – det er godt han begynner å få det navn han fortjener i Norge også.

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters