Hopp til innhold

Protesterer mot Bårdar

Både elever og organisasjoner reagerer sterkt på at studieopplegget ved Bårdar Akademiet i Oslo blir kuttet midt i skoleåret.

dansere

Bårdar Akademiet er en av landets største private skoler innen dans, revy og musikkteater. Akademiet har brutt friskoleloven, og har de siste årene tatt inn mer i skolepenger enn de har lov til.

- Skolens eget ansvar

Nå må skolen spare inn rundt 1 million kroner, og det er elevene som må betale gjennom kutt i undervisningen. Katrine Elida Aaland, leder i Studentenes landsforbund, er sjokkert.

- Det er absolutt ikke holdbart at elevene skal bli skadelidende. De er blitt forespeilet noe i sine kontrakter, og har skrevet under på tilbudet de skal motta. Det er overhodet ikke elevene sitt ansvar at skolen bryter loven.

Aaland mener Bårdar Akademiet selv må rydde opp og ta den økonomiske belastningen ved at de har brutt friskoleloven.

Elevene reagerer

Skolepengene for vårsemestret blir redusert med rundt 12000 kroner, men elevene på Bårdar akademiet reagerer på kuttene i undervisningen. Elevrepresentant i styret, Janne Asprusten, sier de ikke ønsker å miste noen av fagene.

- Vi spør oss jo om det kunne blitt gjort innsparinger andre steder enn i undervisninga. Men når vi får beskjed om at det er sånn det må gjøres, så føles det som om man bare må godta det og prøve å gjøre det beste ut av situasjonen.

Asprusten forteller at flere elever har vurdert å slutte ved skolen, og at noen allerede har gjort det.

- Vil melde

Tor Erling Staff
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Også de ansatte på skolen er i opprør. De ble i går på et allmøte bedt om å gå ned i lønn. Musikernes Fellesorganisasjon (MFO) organiserer flere av lærerne og elevene på skolen, og forbundssekretær Bård Hogstad vil nå melde skolen til myndighetene.

- Vi vil orientere kunnskapsdepartementet om vår bekymring knyttet til godkjenningen av Bårdar Akademiet som friskole.

I tillegg har organisasjonen rådet alle sine medlemmer om å ikke frivillig akseptere å redusere sin stilling.

Innrømmer lovbrudd

Advokat og styreleder ved Bårdar Akademiet, Tor Erling Staff, innrømmer at skolen har brutt friskoleloven. Men han mener elevene har fått den undervisningen de har betalt for, og at skolen har handlet i god tro.

- De har ikke vært klar over at det har vært ulovlig, sier Staff til Kulturnytt.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters