Hopp til innhold

Industrien inn i grønn bølge

- Industrien må være med på den grønne bølgen, mener økonomiprofessor.

Sheringham Shoal havmøllepark
Foto: NTB Info

- Den maritime næringen har lang erfaring fra petroleumsvirksomheten som de kan bruke på å utvikle vindkraftanlegg, mener han.

Satse grønt

Økonomiprofessor Arild Hervik mener det er på tide at industrien satser på miljøteknologi i langt større grad enn før. Og han mener at mange av forutsetningene er til stede i den maritime industrien.

Arild Hervik

Økonomiprofessor Arild Hervik

Foto: Trond Vestre / NRK

- Mange bedrifter er i posisjon til å kunne nyte god av et sterkt fokus på mr energiøkonomiske løsninger. Den delen av industrien som er inne i disse nisjene merker at det er betalingsvillighet for grønne produkter, sir Hervik.

Vindmøller

Spesielt ser Hervik mulighetene i vindkraftanlegg ute i havet. Leverandørindustrien må være med i konkurransen om dette også på eksportmarkedet.

- Det dukker nå opp et svært marked i Nord-Europa som åpner potensiale for den maritime næringen. Dette er offshore-vindmøller som står fast. Der er det allerede leverandører fra Møre og Romsdal. Og det er grunn til å vente at andre vil finne nisjer i dette markedet. Dette markedet kan bli rimelig stort fremover, sier Hervik.

Les også:

Vindparkplanar sjokkerer

- Misforstått miljøpolitikk

- Ikkje endeleg nei til Havsul 2

Vil satse på den maritime klynga

Sikker energiforsyning viktig

Skipsverftene

Spørsmålet er om verftaskal satse på dette grønne markedet. Hervik legger vekt på at verftene er forskjellige og har profilert seg mot litt forskjellige markeder.

- Jeg tror de små verftene finner sine nisjer. Noen bygger ferjer, fiskebåter og brønnbåter. Dette markedet vil leve videre. Jeg vil ikke spå om hvem det er som kommer til å omstille seg. Men vi skal ikke glemme at det skal bygges båter på lang sikt også. Vi er gode på å bygge båter. Det er slik at vi har flagget ut mye av de enkle prosessene. Vi bygger avanserte båter veldig kostnadseffektivt. Det vil vi gjøre på lang sikt også, selv om det grønne markedet kommer til å bety en hel del. Vi kommer også til å bygge energiøkomiske båter, sier Hervik.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL