Hopp til innhold

Får minnesmerke etter 22. juli – kunstnermiljøet reagerer

En anonym giver har tilbudt alle de 56 kommunene i landet som ble berørt av terrorangrepene, et minnesmerke. Kommunene er positive, men kunstnere i landet anbefaler dem å takke nei.

22. juli-minnesmerket

Foto av modellen til minnesteinen som kommunene har fått tilbud om å få- helt gratis. Dette er en modell/skisse og ikke det ferdige produktet som skal være i granitt.

Foto: Nico Widerberg

Akkurat nå sitter kommunepolitikere i 56 kommuner rundt i landet og vurderer tilbudet. Det er altså en anonym giver som har tilbudt den to meter høye skulpturen laget av Nico Widerberg.

– Raus gave

En av kommunene som nå sitter og vurderer tilbudet er Gjøvik. Ordfører Bjørn Iddberg ser for seg at minnesmerket skal plasseres ved skysstasjonen, ved siden av minnesteinen etter andre verdenskrig.

– Dette er jo en veldig raus gave av en veldig kjent kunstner. Den blir synlig og er en flott påminnelse, sier han.

En ung gutt fra Gjøvik døde på Utøya, og kommunen har allerede planer om en form for minnemerke. Men tidligere i januar fikk de som en av 56 kommuner tilbud om en skulptur av den kjente kunstneren Widerberg – helt gratis.

Kunstnere reagerer

NRK har vært i kontakt med et titall kommuner. Alle sier de trolig kommer til å takke ja til skulpturen. Men gaven til et ukjent antall millioner kroner møter motbør i kunstmiljøet. Gisle Harr representerer landets billedhoggere som styreleder i Billedhoggerforeningen. Hans råd til kommunene er: takk nei.

– Vi er en av mange i det kunstfaglige miljøet som har reagert på dette. Vi må få inn flere innspill og ideer om hva slags kunst det bør være, og ikke minst hva den skal uttrykke. Dette er ingen privatsak, men det blir den nå, dessverre, sier Harr.

Mener kommunene bør si nei

Nico Widerbergs kunst i Elverum

Kunstneren Nico Widerberg. Her ved en annen anledning i Elverum.

Foto: Kari Toft / NRK

NRK har formidla kunstnernes kritikk til den anonyme giveren via en mellommann, men vedkommende ønsker ikke å kommentere saken. Nasjonal støttegruppe etter 22. juli sier at de har styrebehandla forslaget, at de setter pris på initiativet, men at det blir opp til kommunene å si ja eller nei.

Likevel kaller Norske billedhoggere det hele for et kupp – at én giver og én kunstners uttrykk blir så dominerende i hvordan vi skal minnes terrorangrepene 22. juli 2011.

– Vedkommende har hoppet bukk over hele prosessen med å invitere kunstnere til å komme med forslag. Dette blir ikke noen demokratisk prosess, sier han.

Sårende oppførsel

Kunstneren selv, Nico Widerberg, sier han er såret over måten billedhoggerforeningen reagerer på. Han har selv vært medlem av foreningen i nærmere 30 år, og synes det er trist at de velger å ta det på denne måten.

– De har jo ikke ringt meg og snakket med meg engang, og det opplever jeg som sårende. Jeg er jo en av dem, sier han.

Noe av det foreningen kritiserer går på at dette ikke har vært en felles prosess hvor flere kan få komme med forslag til én minnestein eller et minnesmerke.

– Dette er et ønske fra en person til å bidra til de berørte kommunene. En kunstner skulle lage et merke, og det er ikke noe jeg har bestemt, sier han.

Skulpturen skal altså være en to meter høy minnestein i granitt. På to sider av steinen skal det også stå inngravert et dikt som Lars Saabye Christensen har skrevet etter Utøya.

Kort frist

Kommunene må ta en rask beslutning. Svarfristen er 10. februar. Iddberg tror nok det blir et ja fra Gjøvik, selv om han forstår at kunstnermiljøet i Norge reagerer.

– Det forstår jeg godt at de gjør, og vi skal ta en vurdering rundt spørsmålet. Men det vil forundre meg dersom vi ikke takker ja til et sånt fint minnesmerke, sier ordføreren i Gjøvik, Bjørn Iddberg.

Hør saken fra Kulturnytt:

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters