Hopp til innhold

Helsedirektoratet gransker Hellstrøm-snutt

Mesterkokk Eyvind Hellstrøm snakker varmt om vin i ny Youtube-video. Nå skal Helsedirektoratet undersøke om filmen bryter forbudet mot alkoholreklame.

Reklame eller ikke reklame?

Reklamerer Hellstrøm for vin på Youtube, eller gjør han det ikke? Skjermbilder fra Hellstrøms Youtube-videosnutt.

Foto: Feed

I begynnelsen av september lanserte gourmetkokken sin egen rødvin.

Omtrent samtidig dukket en video opp på nettstedet Youtube, der en blid og vindrikkende Hellstrøm snakker om livets gleder i form av god mat og drikke.

Knut-Inge Klepp

Helsedirektoratets Knut-Inge Klepp skal undersøke om Hellstrøms snutt er lovstridig.

Foto: Helsedirektoratet

– Ingen vet hva morgendagen bringer, det er like godt å ha det bra så lenge det varer, sier Hellstrøm, og følger opp med dette budskapet:

– Ingen kveld, ingen dag, ingen anledning er fullkommen uten rødvin.

Deretter dukker det opp noen subtile tall, som viser seg å være angivelsene av drueslagene i hans nye egenproduserte vin, på bakveggen.

Nå skal Helsedirektoratet granske om Hellstrøms snutt er i strid med det norske forbudet mot alkoholreklame.

– Vi har blitt tipset om denne filmen og har den til behandling, sier divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp.

Se den omstridte videoen her:

Vil undersøke lovligheten

Reklame for alkoholholdig drikke er forbudt etter norsk lov. Forbudet er medienøytralt, og gjelder også videoer lagt ut på utenlandske nettsteder som Youtube.

– Generelt gjelder reklameforbudet mot alkohol uansett hvilket medium man bruker. Om det er på Youtube eller på tv har det ingen betydning, så lenge den retter seg mot et norsk publikum og omhandler et produkt som lanseres i Norge. Det er det som er avgjørende, sier Klepp.

Divisjonsdirektøren sier han ikke kan uttale seg spesifikt om Hellstrøms film er ulovlig eller ikke før den er ferdigbehandlet av direktoratet.

Se intervju med Klepp:

Video Helsedirektoratet vil granske Hellstrøm-snutt

VIDEO: Knut-Inge Klepp fra Helsedirektoratet om alkoholreklame.

– Det er ikke reklame

Eyvind Hellstrøm sier at filmsnutten ikke skal være en reklamefilm for rødvinen han nå er aktuell med.

Jeg ønsker å formidle humor og glede, og selvfølgelig å skape litt oppmerksomhet rundt Hellstrøm og vin, uten at det er noen reklame. Jeg snakker ikke om min egen vin i denne videoen, bare generelt om vin, sier Hellstrøm til NRK.no.

– Budskapet i videosnutten handler om å ha noen gleder. Å drikke god vin og spise god mat, fortsetter han.

Hellstrøm sier han ser på seg selv som en ambassadør og talsmann for god drikkekultur, og at det er viktig for ham å formidle et naturlig forhold til alkohol.

– Jeg drikker aldri for å ruse meg, men fordi det er sunt. Jeg forbinder vin med gode smaksopplevelser, og det skulle jeg ønske resten av Norge også gjorde.

– Hva synes du om reklameforbudet mot alkohol i Norge?

– Det er på sin plass når det gjelder sterk alkohol. Det ser jeg ingen grunn til å reklamere for. Når det gjelder vin, derimot, er jeg uenig. Her har vi et informasjonsansvar over for forbrukeren. Her bør det drives folkeopplysning.

Fjerner filmen om han må

Om Helsedirektoratet lander på at Hellstrøms snutt bryter loven kan det ty til sanksjonsmuligheter.

– Vi kan be om å fjerne filmen hvis vi mener den er ulovlig. Skjer ikke dette vil vi ilegge dagmulkter, som varierer i størrelse fra sak til sak, sier divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp.

– Vil du ta det til etterretning og fjerne snutten hvis direktoratet kommer til en konklusjon at den bryter med alkoholreklameforbudet, Hellstrøm?

– Det må de gjerne gjøre! Ja, så klart, om det blir deres innstilling må jeg jo fjerne den. Jeg kan ikke gjøre noe med det, sier mesterkokken.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok

    Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding.

    Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale.

    Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år.

    Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP