Hopp til innhold

Spetalen avviste forlik

Finansmannen Øystein Stray Spetalen krever 1.050.000 kroner og er innstilt på å kjøre rettsprosessen mot Dagbladet til topps.

Øystein Stray Spetalen (tv) sammen med sin advokat Cato Schiøtz i tingretten i Oslo.

Øystein Stray Spetalen (tv) sammen med sin advokat Cato Schiøtz i tingretten i Oslo.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Da saken startet, tok Dagbladets prosessfullmektig, advokat Frode Elgesem til orde for et forlik. Det var verken Spetalen eller advokaten interessert i.

- Sårende

- Denne saken har vært så grovt injurierende og har plaget undertegnede og de rundt meg så mye at jeg valgte å få en rettslig kjennelse og rettens vurdering av hvor langt en avis kan skrive noe som er uriktig, grovt injurierende og sårende, sier Øystein Stray Spetalen til NRK.

(Klikk på bildet for å se video)

Øystein Stray Spetalen (tv) og advokat Cato Schiøtz
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Spetalens advokat, Cato Schiøtz, hamret løs på avisen da saken startet i Oslo tingrett onsdag. Artiklene i Dagbladet 2. og 3. august i fjor er dypt krenkende og dessuten helt feil, fremholdt advokaten i retten.

Dagbladet-saken Spetalen reagerer på handler om at finansmannen angivelig skulle ha slått en fotballtopp, slått etter en kvinne og gått amok på utestedet Odeon. Både Spetalen og de fleste av vitnene har sagt at reportasjen ikke inneholder riktige opplysninger.

Dømt i PFU

Dagbladet ble dømt i Pressens Faglige Utvalg (PFU) for saken, men sjefredaktør Anne Åsheim synes ikk Dagbladet har en dårlig sak i retten.

- Så lang har det ikke kommet frem noe nytt, så jeg synes definitivt ikke vi har noen dårlig sak, sier hun.

- Anonyme kilder brukes som vi vet hver eneste dag av norske medier, så nå skal vi vise hvorfor vi måtte bruke det i denne saken, sier Åsheim.

- Slett journalistikk

Finansmannens advokat la onsdag formiddag ned påstand om 800.000 kroner fra avisen, 100.000 kroner fra redaktør Anne Åsheim og 75.000 kroner fra hver av de to journalistene som skrev de omtalte sakene.

Så sterkt uriktige og injurierende oppslag, hvor alt er galt, må pådømmes i retten, påpekte Shiøtz.

- Dette er et stygt oppslag og det er slett journalistikk, sa Schiøtz.

Det er satt av tre dager til saken i Oslo tingrett.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters