Hopp til innhold

Sjakk-OL inn i skjebneuke: – Opp til andre å dømme oss

Om en drøy uke må sjakk-OL ha en løsning på den økonomiske krisen. Administrerende direktør Børge Robertsen forstår at folk er skeptisk til jobben de har gjort.

Børge Robertsen

Børge Robertsen, administrerende direktør for sjakk-OL, går noen spennende uker i møte. I løpet av de to neste ukene får de svar på om de kan arrangere mesterskapet eller ikke.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

– Vi må akseptere at folk har ulike meninger om den jobbe vi har gjort. Vi har gjort den jobben vi kunne ha gjort, så får det til andre i ettertid å bedømme innsatsen vår, sier Børge Robertsen, administrerende direktør for sjakk-OL.

I forrige uke gikk ledelsen for lekene ut i media og sa at arrangementet sto i fare, etter at de ikke fikk de 15 millionene de hadde søkt om i revidert nasjonalbudsjett.

Børge Robertsen hevdet da at ledelsen for OL ikke kunne ha gjort noe annerledes. Nå har han satt en tidsfrist på to uker for å finne en løsning på utfordringene.

– Vi er tydelig på at vi ikke kan gjennomføre arrangementet med den økonomien som nå foreligger. Vi får bare vente og se hva Stortinget gjør før vi gjør noe videre, sier Robertsen.

Men ledelsen for sjakk-OL har visst om denne utfordringen i mange år.

Da det i oktober 2010 ble klart at Tromsø skulle få arrangere sjakk-OL i 2014 hadde Stortinget allerede bevilget 70 millioner kroner til mesterskapet, dersom det havnet i Tromsø.

Skylder på mange deltakere

Sjakkledelsen skylder blant annet på økte utgifter som følge av at antall påmeldte er rekordstort til årets arrangement. I sin søknad om penger til Kurturdepartementet, som ble sendt i 2009, regnet arrangørene med å få 150 deltakerland. Sjakk-OL i 2006 hadde 148 deltakerland, mens sjakk-OL i 2008 hadde 146 deltakerland.

– Ut fra deltakertallene fra tidligere år, hvorfor budsjetterte dere med 150 deltakerland?

– Det var basert på historikken fra tidligere OL. At alle de 181 nasjonene i sjakkforbundet skulle melde seg på hadde aldri skjedd tidligere.

– Det var ikke en litt forsiktig satsing?

– Vi trodde ikke det, men det viser seg i ettertid at vi skulle tatt med flere.

Her skal sjakk-OL arrangeres:

Her skal sjakk-ol arrangeres

Børge Robertsen viser lokalene for sjakk-OL.

Visste om world-cup-arrangementet

I tillegg måtte de arrangere world cup i fjor. Arrangementet hadde en prislapp på rundt 13 millioner kroner, og ifølge ledelsen kom kravet overraskende på dem.

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) kom i november 2009 med krav om at arrangøren av sjakk-OL også må arrangere et slik world cup-arrangement. Det var etter at søknaden om penger til Kulturdepartementet ble sendt inn, men før søknaden om å arrangere sjakk-OL ble sendt til FIDE.

Herman Kristoffersen

Herman Kristoffersen gikk av som styreleder for sjakk-OL i 2013.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

– Vi hadde ingen andre muligheter. Skulle vi vinne avstemmingen måtte vi ta på oss den konkurransen, det var et krav fra FIDE, sier daværende styreleder Herman Kristoffersen, som ga seg som styreleder i 2013, til NRK.


– Vi var innforstått med at dette ville gi oss en ekstra økonomisk utfordring, men vi var sterke i troen på at vi skulle klare å få flere sponsorer. Vi mente også at vi skulle klare å gjennomføre mesterskapet uten de ekstra millionene world cup-arrangementet ville koste oss, sier Kristoffersen.

– Var det riktig å ga så offensivt ut i søknaden, når dere visste at det ville gi dere en ekstra økonomisk utfordring, Børge Robertsen?

Vi nedjusterte budsjettene for å ta høyde for de kostnadene som var knyttet til world cup-arrangementet.

– Det er nesten fire år siden dere ble klar over at dere måtte arrangere world cup i tillegg til selve OL. Hvorfor har ikke denne floken latt seg løse?

– Det er ikke en enkelt svar på det, det er et komplisert økonomisk bilde. Det går både på forhold rundt merverdiavgiftskompensasjon, manglende indeksregulering av statstilskudd, stramt sponsormarked for å nevne noe.


Vanskelig sponsormarked

Det nevnte sponsormarkedet overrasket tidligere styreleder Herman Kristoffersen da de skulle begynne å samle inn penger.

– Vi gjorde det som var mulig. Vi engasjerte de beste folkene og oppsøkte de folkene som var. Dessverre rår ikke over sponsormarkedet, sier den daværende styrelederen, og får støtte fra Børge Robertsen:

– Det er en rekke faktorer som skal stemme, en form for matchmaking, hvor vårt tilbud skal dekke sponsorenes behov. Vi har fått mange tilbakemeldinger på at vårt sponsorprodukt har vært interessant men at det ikke har passet. Dette blir begrunnet i blant annet at sponsorbudsjettene har vært brukt opp, eller at de ønsker mer langsiktige avtaler, sier han.

Passer ikke profilen

Sjakk-OL har vært i dialog med blant andre Statoil om sponsing, men ble avvist.

– Vi har vurdert det slik at sjakk-OL ikke passer inn i vår portefølje, sier leder for Statoils kommunikasjonsavdeling, Jannik Lindbæk jr. til NRK.

Selskapets sponsorprofil heter Morgendagens helter, og prioriterer utvikling av talenter innen forskning, utdanning, kultur og idrett.

Som en del av arrangementet skal det blant annet arrangeres en sjakk turnering og en sjakk-leir for barn under mesterskapet.

I tillegg har Tromsø kommune etablert en treårig stilling som skal øke satsingen på sjakk i skolen i samarbeid med sjakk-OL, blant annet ved å sjakkbrett i flere skolegårder i Tromsø i forkant av mesterskapet, og på Jekta kjøpesenter.

I tillegg skal Norges største musikalstjerner sette opp "Chess" i byen under mesterskapet.

Lindbæk jr. i Statoil står imidlertid på at sjakk-OL ikke passer inn i oljeselskapets sponsorprofil.

– Det er ingen tvil om at sjakk er en spennende idrett, men vi får en del henvendelser, og ut fra den vurderingen vi har gjort passer altså ikke sjakk-OL inn i vår profil, sier han.

Børge Robertsen ønsker ikke å kommentere avslaget fra Statoil nevneverdig.

– Vi har fått på plass avtaler til en verdi av cirka 18 millioner kroner. Det er vi fornøyde med, og vi setter veldig pris på dem som er med på laget. Det finnes mange gode arrangementer å støtte opp om så vi respekterer Statoils avslag, sier han.

FIDE gir ingen ekstra kroner i OL-potten:

FIDE var på besøk i Tromsø og mener arrangøren selv må ordne opp i pengeproblemene. Mesterskapet mangler 15 millioner kroner. Reporter: Christian Nitschke Smith, foto: Are Kristoffersen, redigering: Mehren/Bergholt.

FIDE var på besøk i Tromsø og mener arrangøren selv må ordne opp i pengeproblemene. Mesterskapet mangler 15 millioner kroner.

NRK, TV2 eller VG?

Da Magnus Carlsen vant sjakk VM i november i 2013 fikk sjakk en voldsom popularitetsøkning i Norge.

Både VGTV, TV2 og NRK kastet seg inn i kampen om å få sende sjakk-OL i 2014, og i april ble det klart at NRK skal sende konkurransen på radio, TV og nett.

NRK har mer restriktive retningslinjer enn de to konkurrentene når det kommer til annonsering, produktplassering og eventuelle betalingsmurer.

Ville det ikke vært mer lønnsomt å inngå avtale med en kommersiell aktør som TV2 eller VG?

– Det blir bare spekulasjoner. Vi er meget fornøyde med å ha en stor aktør som NRK på laget og tror at det i seg selv skal føre til en økt verdi for nåværende og potensielle samarbeidspartnere, sier Børge Robertsen.


Tvetydige beskjeder

Alvoret i økonomien kom likevel ikke frem før i forrige uke.

19. mars, da det ble klart at ledelsen for sjakk-OL hadde søkt om ytterligere 15 millioner i revidert statsbudsjett, uttalte Børge Robertsen at mesterskapet ikke sto i fare.

– Det som er sikkert er at det blir sjakk-OL i august, sa Robertsen til NRK da, men understreket at de muligens måtte kutte, blant annet utgifter til kost og losji.

Men da det ble klart at de ikke fikk 15 millioner kroner i revidert statsbudsjett, fikk pipen en annen lyd.

Både Børge Robertsen og nåværende styreleder i sjakk-OL, Hans Olav Karde, uttalte at mesterskapet definitivt står i fare.

– Hvorfor tok det så lang tid før dere var ærlige om alvoret?

– Det er et komplisert økonomisk bilde og vi har etter den tid fått noen overraskelser som for eksempel rekordpåmelding av antall lag, noe som fører til økte kostnader både i forhold til overnatting, mat, transport og sikkerhet.

– Så det er ikke bare et pressmiddel for å få de nødvendige pengene?

– Nei, jeg vil ikke bruke ordet pressmiddel. Men det er viktig for styret å synliggjøre alvoret i situasjonen og konsekvensene av å ikke få tilført de 15 millionene som selskapet søker om for å kunne gjennomføre arrangementet.

Se sjakkduellen mellom Sigurd Rushfeldt og Lars Monsen:

Slik gikk det da sjakkambassadørene Sigurd Rushfeldt og Lars Monsen møttes til dyst.