Hopp til innhold

Sjakk-sjefen: – Vi kunne ikke gjort noe annerledes

Børge Robertsen hevder den økonomiske krisen for sjakk-OL er uunngåelig. Nå risikerer de at de ikke kan arrangere mesterskapet i august.

Børge Robertsen

Administrerende direktør for sjakk-OL, Børge Robertsen, måtte forklare om situasjonen i NRKs studio i Tromsø torsdag.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Slik vi ser det kunne vi ikke gjort noe annerledes. Grunnen til at vi er i denne situasjonen, er at vi måtte arrangere World Cup i 2013, og at vi har en rekordstor påmelding til mesterskapet som også koster penger, sier administrerende direktør for Sjakk-OL 2014, Børge Robertsen til NRK.

Arrangementet som skal gå av stabelen i august har allerede fått 75 millioner kroner i statlige midler. I mars søkte de Kulturdepartementet for ytterligere 15 millioner.

I revidert statsbudsjett som kom på onsdag, lå det ingen ekstra penger til sjakk-arrangementet. i budsjettet.

– Med den økonomiske rammen vi har akkurat nå, så ser ikke vi oss i stand til å gjennomføre dette. Arrangementet står definitiv i fare nå, sa styreleder i Sjakk-OL 2014 Hans Olav Karde til NRK da.

Dagen derpå får arrangørene kritikk fra Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE). De hevder de ikke var klar over den økonomiske krisen hos OL-arrangørene.

– Det er et komplisert økonomisk bilde i denne saken, som ikke har vært mulig å gi tydelig informasjon om tidligere. FIDE kommer til Tromsø på inspeksjon i neste uke, da skal vi redegjøre om situasjonen, sier Robertsen, som understreker at det er viktig for ledelsen for sjakk-OL å være åpen om at arrangementet står i fare med de økonomiske rammene som eksisterer i dag.

Bli med inn i lokalene til sjakk-OL:

Seks måneder til sjakk OL

Vi blir med inn i lokalene til sjakk-OL.

Venstre gir seg ikke

Byråd for næring, kultur og idrett i Tromsø kommune, Jonas Stein (V), uttrykte skuffelse over regjeringens avgjørelse onsdag.

Nestleder i Venstre, Ola Elvestuen, lover å jobbe for at sjakk-OL får de pengene de ønsker.

– Dette arrangementet er viktig for Tromsø og Norge. Det vil få enorm oppmerksomhet internasjonalt, og når vi først har fått et slik arrangement til landet, er det viktig at det gjennomføres med den nødvendige kvaliteten, sier Elvestuen til NRK.

For å få godkjent det reviderte budsjettet er Høyre og Frp avhengig av støtte fra blant andre Venstre.

Vil ikke prate om plan B

Likevel vil ikke Børge Robertsen si noe om ledelsen for sjakk-OL tror de vil ende opp med å få de nødvendige millionene fra staten.

– Regjeringen og partiene på Stortinget vet om situasjonen og hva som må til. Det er det vi forholder oss til nå, sier han.

I etterkant av hendelsene onsdag har sjakkentusiast Lars Magne Andreassen oppfordret til kronerulling blant folket.

Børge Robertsen avviser at onsdagens utspill er et pressmiddel for å få investorer og politikere til å åpne lommebøkene sine?

– Vi konstaterer bare fakta, at vi ikke kan arrangere sjakk-OL med de økonomiske rammene vi har i dag.

– Har dere en plan B?

– Vi avventer regjeringens behandling. Status per i dag er at vi ikke kan arrangere OL i august.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark