Sjakkentusiast starter kronerulling for OL

Sjakk-OL i Tromsø mangler 15 millioner kroner. Artist og sjakkspiller Lars Magne Andreassen vil berge lekene med kronerulling på Twitter.

Lars Magne Andreassen

Lars Magne Andreassen har gitt 100 kroner til Sjakk-OL i Tromsø, og oppfordrer andre til å gjøre det samme.

Foto: Privat

– Det var jo spøkefullt ment, men det er et snev av kritikk i oppfordringen også, sier Lars Magne Andreassen til NRK.

Etter at det ble kjent at staten ikke vil gi Sjakk-OL i Tromsø de 15 millionene arrangørene mangler syntes Andreassen det var på tide å si i fra.

Artisten og sjakkentusiasten var med på å promotere Sjakk-OL med sang og joik under de tidligere sjakklekene i Dresden og Istanbul.

Torsdag formiddag delte han følgende på Twitter:

Laster Twitter-innhold

– Står for det

Andreassen er en av de som har ivret for å få Sjakk-OL til Tromsø i 2014. Når NRK snakker med han torsdag formiddag leter han etter kontonummeret til Sjakk-OL.

– Jeg skal stå for det jeg har sagt. Sjakk-OL skal få sine 100 kroner fra meg, humrer sjakkentusiasten.

Men oppfordringen på Twitter var nok ment som kritikk, like mye som spøk.

– Sidrumpa

– Jeg er egentlig oppgitt og frustrert over at man har havnet i denne situasjonen, og over hvor sidrumpa det går an å være i dette landet. Dette er klønete, og da sikter jeg ikke direkte til enkeltpersoner eller OL-organisasjonen, men til at situasjonen i sin helhet er blitt slik.

Han mener alt har ligget til rette for at Sjakk-OL skulle gå på skinner.

– Dette er det ene store idrettsarrangementet i 2014, året hvor vi markerer grunnloven og Sjakkforbundet fyller 100 år. Vi har verdensmesteren i sjakk, og vi er verdens rikeste land. Likevel klarer vi ikke å bli enige om disse skarve millionene, sier Andreassen.

Lars Magne Andreassen

– Jeg er egentlig oppgitt og frustrert over at man har havnet i denne situasjonen, og over hvor sidrumpa det går an å være i dette landet. Dette er klønete, sier Lars Magne Andreassen.

Foto: Privat

Fem millioner mer

Kulturdepartementet begrunner sitt avslag med at Sjakk-OL allerede har fått fem millioner kroner mer enn den opprinnelige rammen.

– Arrangementet står definitiv i fare nå, sa styreleder i Sjakk-OL 2014 Hans Olav Karde da avslaget ble kjent.

Tromsø kommune har heller ikke mer penger å gi, ifølge byråd for næring, kultur og idrett Jonas Stein.

2000 deltakere

181 deltakerland og 2.000 deltakere har meldt sin ankomst til Tromsø.

– Nå står arrangementet i fare og det er et stort presisjetap for landet som helhet om det skulle bli en amputert versjon eller måtte avlyses. Det er ikke oss verdig i Grunnlovsåret, sier Andreassen.

Sjakkentusiast Andreassen forventer heller ikke at hans kronerulling skal berge sjakk-lekene.

– Må rydde opp

– Nei, det tror jeg ikke den vil gjøre, og ærlig talt så forventer jeg ikke det heller, men jeg oppfordrer likevel andre til å gi. Dette er en sak som Kulturdepartementet burde rydde opp i, sier Andreassen, som er sier han er en selvskreven gjest når Sjakk-OL går av stabelen i Tromsø i august.

– Det blir nok OL, det er jeg rimelig trygg på. Kanskje man må spare litt på pengene, men det blir nok OL uansett.