Det internasjonale sjakkforbundet visste ikke om pengeproblemene i Sjakk-OL

FIDE mener de ikke har fått god nok informasjon om situasjonen og ber om bekreftelse på at lekene ikke blir avlyst.

Sjakk-OL i Tromsø

Sjakk-OL i Tromsø arrangeres i august i år og samler flere tusen deltakere fra hele verden.

Foto: tromso2014.no

I e-poster til styreleder Hans Olav Karde i Tromsø 2014 og Norges Sjakkforbund, skriver det internasjonale sjakkforbundet at det ikke var kjent med pengeproblemene til OL i Tromsø.

– Kunne fått betydning for stemmegivningen

E-postene ble i dag publisert på FIDE sine nettsider.

Kasserer Nigel Freeman i det Internasjonale Sjakkforbundet (FIDE) skriver at de først fikk høre om pengeproblemene i Sjakk-OL gjennom media.

– Vi burde kanskje ha skjønt dette når dere ensidig bestemte dere for å sette et administrasjonsgebyr på 100 euro for hver deltaker. Dette var ikke i det opprinnelige tilbudet fra dere, og hadde det vært det, ville kanskje stemmegivningen vært annerledes, skriver Freeman.

Han viser også til at reglene til Sjakk-OL forplikter vertskapet til å holde FIDE orientert om eventuelle økonomiske problemer.

Onsdag ble det kjent at regjeringen avviser Sjakk-OL i Tromsø sin søknad om 15 millioner kroner i ekstra støtte til arrangementet da de la fram revidert statsbudsjett.

I etterkant av nyheten, gikk styreleder i Sjakk-OL 2014 Hans Olav Karde ut og sa at hele mesterskapet står i fare dersom ikke pengene kommer inn.

Ber om avklaringer

FIDE har mottatt flere henvendelser fra både presse og ulike sjakkforeninger, som uttrykker bekymring for arrangementet.

– Vær så snill å sende oss en bekreftelse på at det ikke er noen fare for at olympiaden i Tromsø blir kansellert, skriver Freeman.

Han viser til at verken delegater eller organisasjoner vil kjøpe billetter til Tromsø før de får en slik forsikring.

Freeman har også sendt en tilsvarende e-post til lederen i det norske sjakkforbundet, Jøran Aulin-Jansson.

Freeman skriver at han ikke ønsker å uttale mer utover det som står i e-posten.

– Ser fram til møte med FIDE

Jøran Aulin-Jansson, president for det norske sjakkforbundet, sier til NRK at han fremdeles er betinget optimist, så lenge Sjakk-OL får pengene de har søkt fra staten.

Han håper at FIDE har forståelse for situasjonen.

– Vi ser fram til at de kommer til uka, og har mye å snakke med FIDE om. De har for så vidt rett i det de skriver, samtidig som de nok vil forstå når de har fått forklart situasjonen, sier Aulin-Jansson.

Han mener at det å gå ut med den økonomiske situasjonen tidligere bare ville skapt langsiktig uro. Han legger også til at det er et komplisert økonomisk bilde de ikke kunne gitt klare signaler om.