Hopp til innhold

Nytt smell fra BigBang

BigBang smeller til med 10 nye organisk-lydende låter i sin ferske utgivelse «Edendale», som er et vitnesbyrd fra populærkulturens vugge.

Øystein Greni og resten av BigBang er klare med albumet «Edendale» i disse dager.

Øystein Greni og resten av BigBang er klare med albumet «Edendale» i disse dager.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

En konsentrert Øystein Greni under BigBangs P3Sessions-konsert.

En konsentrert Øystein Greni under BigBangs P3Sessions-konsert onsdag.

Foto: Kim Erlandsen / NRK
BigBang-trommis Olaf Olsen under P3Sessions

BigBang-trommis Olaf Olsen under P3Sessions onsdag.

Foto: Kim Erlandsen / NRK
Øystein Greni

Bigbang har vært et godt synlig og etablert band på den norske rockescenen i over ti år. De siste to årene har de også etter hvert begynt å prege den amerikanske. Med base i California, hvor de også er bosatt, har de reist rundt og spilt og jobbet og pløyd ny mark.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX
Bigbang smeller til med 10 nye organisk-lydende låter i sin ferske utgivelse «Edendale», som er et vitnesbyrd fra populærkulturens vugge.

Bigbang-sjefen Øystein Greni har bodd i California de siste par årene og sier han tror han blir værende over dammen.

– Vi trives så godt alle tre, sier han – og sikter til samboer og datter.
Han understreker at det ikke ligger noen bitre erfaringer bak at han har søkt seg til USA.

– Absolutt ikke, men det er et klima her, en måte å se på kreativitet på, som jeg føler meg veldig hjemme med, slår han fast i møte med NTB.

Lærerikt

Det nye albumet bærer tittelen «Edendale». Det er det gamle navnet på et distrikt i Los Angeles, nordvest for downtown, som i dag er mer kjent som Echo Park og den østlige delen av Silver Lake.

– I begynnelsen av det 20. århundre, i stumfilmens tid, var Edendale et begrep og området huset blant annet Charlie Chaplins første stumfilmstudio. Her ligger også Sound City Studios, hvor blant annet Nirvanas «Nevermind» og Tom Pettys beste plater er spilt inn. Og det var her, med vegger fulle av musikkhistorie, at vi spilte inn «Edendale». Jeg har også skrevet de nye låtene i dette området, så jeg syntes det passet som tittel.

Greni rapporterer om lærerrike to år i California, om møter med kreative mennesker og en opplevelse av å bli tatt på alvor som musiker.

– Folk ser på kulturarbeidere på en helt annen måte der. I Norge kan man nesten føle seg litt skamfull dersom man driver med kunst og kultur, man får ofte spørsmålet: «Men hva gjør du egentlig, da», framholder han.

Kongebehandling

På «Edendale» har Greg Richling (bassist i The Wallflowers) samarbeidet med Øystein Greni om produsentspakene. Lokale gjestemusikere er hyret inn på flere av låtene.

– Under innspillingen ble jeg behandlet som en konge, og nøt det litt! I Norge skal alle, også kaffekokeren, ha et ord med i laget. En flat struktur kan sikkert ha mange ting for seg. Men i USA har jeg møtt en slags respekt, en slags forståelse for at Greni må være på plass, for at innspillingen skal funke.
Den amerikanske høfligheten og hjerteligheten som mange nordmenn kan finne både slitsom og overfladisk, har han også blitt vant til.

– Det ligger i den amerikanske kulturen at alle er innflyttere, derfor møtes man med en ny friskhet, man slår ut med armene og sier «How are you»? Etter noen måneder har jeg begynt å forstå hva som egentlig ligger i denne måten å hilse på. Det er en optimisme her som jeg er blitt veldig svak for, nå som jeg er blitt vant til det, forteller han.

Fornyet selvtillit

9. mars er slippdatoen for «Edendale». Greni gleder seg til å slippe de nye låtene ut i verden. Etter å ha vært godt synlig og etablert på den norske rockescenen i over ti år, føler han at selvtilliten er i orden.

– Jeg synger nok bedre på dette albumet enn på tidligere produksjoner. Det tror jeg skyldes denne optimismen og åpenheten som har møtt meg i USA, framholder han.

BigBang har turnéstart i Lillestrøm Kultursenter 12. mars. Bandet har i forkant bedt lokale band melde seg på og konkurrere om oppvarmingsjobber for dem rundt om i landet.

– Responsen har vært enorm og vi gjør dette fordi vi vet hva det vil si å være i startgropen, sier Greni.

At bandet har kommet en god vei siden oppstarten, kom ikke minst til uttrykk i fjor høst da de slapp sin amerikanske albumdebut «From Acid To Zen», som fikk superlativene fram hos Rolling Stones profilerte journalist, David Fricke.

– Jeg føler at USA-oppholdet har skjerpet oss. Vi hviler ikke på laurbærene men fortsetter å utfordre oss selv. Den dagen jeg gjør det samme albumet to ganger, eller begynner å kjede meg på scenen, den dagen slutter jeg, fastholder Greni.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.