NRK Meny
Normal

- Jobber best under press

- Jeg jobber best under press. Gjør ikke alle det? Fredag var Øystein Greni fra BigBang på Steinkjerfestivalen for å undervise i låtskriving.

Øystein Greni fra BigBang under låtskriverklinikken på Steinkjerfestivalen 2010

Fredag var Øystein Greni fra BigBang «lærer» under låtskriverklinikken på Steinkjerfestivalen.

Foto: Jørn Gjersøe / NRK

BigBang på Steinkjerfestivalen 2010

Øystein Greni på scenen under BigBangs konsert i Rismelen på Steinkjerfestivalen fredag kveld.

Foto: Jørn Gjersøe, NRK
Fredag var Øystein Greni fra BigBang «lærer» under låtskriverklinikken på Steinkjerfestivalen.

Greni noen timer tidligere foran svært lydhøre elever på låtskriverklinikk.

Foto: Jørn Gjersøe / NRK

Fredag spilte BigBang i Rismelen under Steinkjerfestivalen. Tidligere på kvelden hadde bandleder og låtskriver Øystein Greni satt av en time til unge og nysgjerrige musikere, under festivalens låtskriverklinikk.

Nytt album i februar

Før klinikken fortalte han også NRK om sitt kommende album med BigBang. Oppfølgeren til «Edendale» fra 2009 har fått arbeidstittelen «Epic scrap metal», og skal ut i slutten av februar 2011.

- Vi har kanskje kommet en tredjedel av veien på et nytt album. Vi var i Ardent Studios i Memphis og spilte inn fem låter, så skal vi spille inn noen i studioet mitt i Oslo i sommer og gjøre det ferdig i Los Angeles til høsten, forteller Øystein Greni.

Under låtskriverklinikken fortalte han også unge musikere og låtskrivere om hva som er viktigst for ham. Blant annet er han opptatt av å sette seg mål og mener han jobber best under press.

- Må sette deadline

- Man er nødt til å sette seg en deadline. Nå har jeg for eksempel bestemt at vårt neste album kommer i februar neste år, og akkurat nå bookes turnéen for neste år. Da er vi bare nødt til å bli ferdige, da.

Av andre tips for hvordan man best skriver låter snakket Greni blant annet om at det er viktig å ikke henge seg for mye opp i det tekniske rundt det å være musiker. Det er viktigere å være i krysningspunktet mellom livet og musikken, og ikke minst mener han det er viktig å tørre å ”drite seg ut”, slippe seg løs.

I musikerkretser er Øystein Greni kjent for sitt store forbruk av bassister og trommiser i BigBang, og han innrømmer glatt at han ikke er enkelt å jobbe med.

«Tyrann»

- Jeg er jo kjent som en «tyrann», men det er låtskriveren som må bestemme. Det er bra å krangle, mener han.

Tittelen på det kommende albumet kan altså komme til å bli «Epic scrap metal» og er inspirert av det området Greni må kjøre gjennom når han har vært ute på en av sine surfeturer. Da må han kjøre gjennom et industriområde, blant annet med bedrifter for gjenvinning av metall.

En av virksomhetene der heter «Star scrap metal». Det syntes Greni var kult.

- Og vi bruker jo mye av musikkhistorien når vi skriver låter. Gjenvinning er sentralt. Noen sa en gang at ”alle sanger er en gang laget, man må bare lage de igjen”. Så da syntes jeg det passet godt i forhold til musikken vår.

Produsent for Kråkesølv

For øvrig er Greni snart også aktuell som produsent for ei ny plate. Det er på albumet til Kråkesølv, Bodø-bandet som vant BigBangs konkurranse, da de hadde spurt etter lovende norske band til å varme opp for dem på forrige turné.

- Det blir et veldig bra album, sier Greni som er imponert over sine musikalske kollegaer fra nord.

Om en måneds tid kommer oppfølgeren til bandets kritikerroste debutalbum «Trådnøsting» fra 2009.

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix