Hopp til innhold

Luftskipet landet i London

For å hylle bandets avdøde trommeslager John Bonham, var det sønnen Jason som fikk åpne Led Zeppelins gjenforeningskonsert mandag kveld. Etter måneder med spekulasjoner falt endelig mørket over O2 Arena i London.

Led Zeppelin på scena i London.

Mandag kveld spilte Led Zeppelin i Londons O2 Arena.

Foto: MMS- Privat

Så skjedde det altså – det en hel musikkverden har snakket om i måneder, siden nyheten sprakk i juni. Det er atten år siden sist de spilte en offisiell konsert sammen, på Knebworth-festivalen i august 1979.

Sanger Robert Plant, gitarist Jimmy Page og bassist og keyboardist John Paul Jones. Led Zeppelin var igjen samlet på scenen.

Kvalt i eget spy

Da bandets trommis John Bonham død 25. september 1980, etter å ha blitt kvalt i sitt eget spy, bestemte de gjenværende medlemmene seg for å oppløse bandet. Mandag var det hans sønn Jason Bonham som tok plass bak trommene.

Og det var nettopp Jason som fikk æren av å starte konserten mandag kveld. Det startet med en rekke bilder av bandet fra en konsert i 1975, før Jasons tunge, pulserende rytme markerte starten på låta "Good Times Bad Times".

En låt som sjeldent ble spilt live i bandets storhetstid.

Publikum samlet seg utenfor O2 Arena i London før gjenforeningskonserten med Led Zeppelin.

Publikum samlet seg utenfor O2 Arena i London før gjenforeningskonserten med Led Zeppelin.

Foto: TOBY MELVILLE / REUTERS

"In days of my youth, I was told what it means to be a man," sang Robert Plant og skal ikke ha hatt noen problemer med å gjenskap sin stemmeprakt fra bandets glansdager. "Now I've reached that age, I've tried to do all those things the best I can. ... No matter how I try, I find my way to the same old jam."

Ikke første gang

Det var ikke første gang Led Zeppelin har hatt gjenforeningskonsert, men trolig vil dette bli stående som den største. Bandet spilte sammen også på Live Aid i 1985 og også tre år senere da de feiret plateselskapet Atlantic Records 40 års-jubileum. Den gangen også med Jason Bonham på trommene.

Konserten mandag kveld var for å hylle Plateselskap-direktør Ahmet Ertegun etter at han gikk bort i fjor, 83 år gammel. Ertegun var mannen som oppdaget Led Zeppelin og signerte kontrakt med dem for Atlantic Records.

Og mandag strømmet tusener til O2 Arena i London – omtrent 18.000 for å være mer nøyaktig. I grell kontrast til de millionene som ønsket seg billetter til begivenheten. Før billettsalget startet var det over 20 millioner som hadde besøkt nettsiden for billettsalget. Og noen var mer ivrige etter å komme inn enn andre.

I følge Reuters skal en ha betalt hele 168.000 dollar – eller nærmere en million kroner, for et par med billetter.

- Høres bra ut

I et intervju med Robert Plant og John Paul Jones NRK har fått fra bandets plateselskap forteller de blant annet litt om hvordan det var å sette sammen samleplata «Mothership» som kom 12. november.

Da ble de blant annet slått av hvor bra de syntes det hørtes ut når de gikk gjennom sin karriere musikalsk.

- Jeg blir som regel slått av hvor bra det høres ut, sier Robert Plant.

- Jeg skulle begynne med å høre på enkeltlåter, på grunn av dette prosjektet, og endte som regel opp 45 minutter etterpå med å ha hørt gjennom hele plata, sier han.

- Galskap!

Legendene forteller at det vanskeligste med å ha en gjenforeningskonsert er hvordan man får til øvinger uten at pressen får vite om det.

- Den største bekymringen… for det er en sånn stor greie bare medlemmene av Led Zeppelin blir sett sammen, så tror pressen at vi skal på turné. Det er galskap! Så det vanskeligste for oss var å få til en situasjon der vi kunne ha en øving uten at det kom ut. Bare på den måten kunne vi finne ut hvordan det faktisk låt, forteller Plant.

Det var altså den legendariske trommisen John Bonhams sønn som steppet inn som trommeslager. Og hans inntreden i prosjektet har også gitt det en egen dytt, fordi den neste generasjonen Bonham viser en enorm entusiasme for gjenforeningen.

- Smittende entusiasme

- Jason (Bonham) kom inn og viste en utrolig smittende entusiasme. Så vi begynte å spille og det var bare utrolig bra, forteller Robert Plant.

- Og han kunne låtene også. Noe som virkelig hjalp. ”Er det sånn låta går? Ja, det var i hvert fall sånn den gikk i 1974”, mimrer John Paul Jones om øvingene i forkant av konserten.

Nå vil trolig alle de millionene som ikke kom inn i O2 Arena mandag håpe på at det blir flere konserter med legendene – helst en verdensturné. Men Robert Plant, som er kjent for å gå sine egne veier, skal være den vanskeligste til å overtale til noe slikt.

- Ubarmhjertige repetisjoner

- Hele ideen – å gjøre en kavalkade med ubarmhjertige repetisjoner… det er ikke det dette handler om, sier 59-åringen i følge The Sunday Times, men lar likevel døren stå åpen.

- Det ville kanskje ikke være så dumt å spille sammen fra tid til annen, sier Plant videre.

Dette er i følge NME.com  låtene Led Zeppelin spilte mandag kveld:

  • 'Good Times Bad Times'
  • 'Ramble On'
  • 'Black Dog'
  • 'In My Time Of Dying'
  • 'For Your Life'
  • 'Trampled Under Foot'
  • 'Nobody's Fault But Mine'
  • 'No Quarter'
  • 'Since I've Been Loving You'
  • 'Dazed And Confused'
  • 'Stairway To Heaven'
  • 'The Song Remains The Same'
  • 'Misty Mountain Hop'
  • 'Kashmir'
  • 'Whole Lotta Love'
  • 'Rock And Roll'

Kulturstrøm

  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)

  • Ingen palestinske flagg under Eurovision

    Publikum får ikke lov til å ta med palestinske flagg eller skilt med politiske budskap.

    Kun mindre flagg tilhørende deltakende land tillates, samt Pride-flagget.

    – Disse reglene er som året før. Det er ingen forandring, sier den svenske EBU-sjefen Martin Österdahl.

    Det ventes mange demonstrasjoner mot Israels deltakelse i Eurovision Song Contest (ESC) på grunn av landets krigføring i Gaza.

    Sikkerhetsoppbudet rundt arrangementet 7.–11. mai er svært omfattende.

    Vekterne som skal slippe inn publikum, har fått instrukser om å stanse folk med palestinske flagg samt skilter med politiske budskap.

    -
    Foto: AFP