Hopp til innhold

40 år med The Doors

I august 1965 sitter to menn på Venice Beach ved Los Angeles. Den ene lukker øynene, siler sanden mellom hendene og leser det første verset av «Moonlight Mile».

The Doors Fra venstre: John Densmore, Robbie Krieger, Ray Manzarek og Jim Morrison.
Foto: AP

Doors-medlemmene feiret bandets 40 år. Her Ray Manzarek (til venstre) og Robby Krieger
Foto: CHRIS CARLSON / AP
Robby Krieger fra The Doors
Foto: CHRIS CARLSON / AP
Ray Manzarek fra The Doors
Foto: CHRIS CARLSON / AP
The Doors-trommeslageren John Densmore
Foto: CHRIS CARLSON / AP

Les også: Jim Morrisons far snakker ut

Da han er ferdig utbryter den andre:

- Det er steike meg den beste rock'n'roll-teksten jeg noensinne har hørt! La oss starte et rockeband og tjene en million dollar.

- Nettopp. Det var det jeg hadde i tankene hele tiden, svarer den andre.

Tragisk slutt

Slik vil historien ha det til at den da 21 år gamle Jim Morrison og ni år eldre Ray Manzarek unnfanget det som skulle bli et av rockens største band, The Doors.

Temmelig nøyaktig seks år og like mange studioalbum senere slutter deres spektakulære karriere tragisk med Jim Morrisons dødsfall i Paris 3. juli 1971.

Da hadde de vært gjennom enorm fremgang og massive nedturer som toppet seg under en famøs konsert i Miami 1. mars 1969 da politiet ville ha det til at Morrison blottet seg på scenen.

Stor feiring

Det ville være for enkelt å hevde at det bare var hans bortgang som forseglet bandet plass i rockehistorien.

Musikken holder i massevis og selger i mengder den dag i dag, et bevis på gruppas tidløse appell og tiltrekningskraften som ligger i deres særegne sound.

Det mener de tre gjenværende originalmedlemmene Ray Manzarek

(keyboards), Robby Krieger (gitar) og John Densmore (trommer) det er grunn til å feire.

Ny cd-boks

I tiden fremover kommer en massiv cd-boks, deres første offisielle biografi, ringetoner for mobiltelefoner og en teateroppsetning i Las Vegas.

Boksen «Perception» gis ut 21. november og består av 12 plater (6 CD-er/6 DVD-er) med alle seks studioalbum i utvidede og remastrede utgaver.

Boka «The Doors by the Doors» er skrevet av Ben Fong-Torres, Rolling Stone-journalisten som gjorde det siste intervjuet med vokalisten Jim Morrison før han døde.

Den inneholder fotografier som ikke er blitt publisert tidligere og eksklusive intervjuer.

«Break on Through»

Onsdag 8. november ble de hedret med en plakett i Whisky a Go Go der gruppa først skapte seg et navn.

Rock and Roll Hall of Fame and Museum ga nattklubben status som minnesmerke. Det er første gang et lokale har fått denne utmerkelsen utenfor museets hjemby Cleveland i Ohio.

De tre gjenværende bandmedlemmene være å finne på steder som har betydd noe spesielt for bandet, fordelt over et kvartal på Sunset Boulevard.

Krieger var på plass i Whisky a Go Go der «Perception» ble spilt, mens Manzarek var i The Cat Club like ved, et bygg som tidligere huset The London Fog der The Doors debuterte. Han presenterte en miniversjon av utstillingen «Break On Through - The Lasting Legacy Of The Doors» som åpner 25. mai neste år i rockemuseet i Cleveland.

Det blir vist originale manuskripter, konsertplakater, fotografier og videoopptak. Det er første gang de gjenlevende Doors-medlemmene, samt familiene til Morrison og hans avdøde kone Pamela Courson, har slått seg sammen og gitt en slik tillatelse.

Densmore befant seg i Book Soup der kinoen Cinematheque 16 lå hvor Morrison leste dikt og fremførte Doors-sanger akustisk med Robby Krieger på gitar. For anledningen leste Perry Farrell og andre Morrison-dikt.

Også til Oslo

Var man ikke i Los Angeles denne dagen, byr det seg en annen og kanskje vel så spennende anledning i Oslo søndag 7. januar neste år. Da kommer Riders on the Storm 2007 Tour til Rockefeller.

For å markere jubileet holder Manzarek og Krieger et begrenset antall konserter. Med seg har de The Cult-vokalisten Ian Astbury. Grunnen til at bandkonstellasjonen kaller seg Riders On The Storm, er at de ikke får lov til å kalle seg The Doors.

I juli i fjor vant John Densmore en rettssak som hindrer Manzarek og Krieger fra å turnere og spille inn plater under sitt gamle navn. Selv har han tydeligvis ikke noe ønske om spille med sine gamle kolleger, men siden de nå jubilerer sammen, ser det ut til at en del av stridighetene er historie.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters