Hopp til innhold

– Vi er oppfinnere inn til beinet – nå er vi veldig glad

Stranda Prolog stakk av med årets innovasjonspris på Aqua Nor-messa i Trondheim tirsdag kveld for sitt prosjekt med å bli kvitt lakselus mer miljøvennlig.

Stranda Prolog AS vant pris

Stranda Prolog vant tirsdag den gjeve innovasjonsprisen under Aqua Nor-messa i Trondheim. Her får de prisen av fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

Foto: Svein Hallbjørn Steien

– Å få heder og ære er jo det vi lengter etter, så nå er vi veldig glad, sier daglig leder ved Stranda Prolog AS i Averøy, Klaus E. Hoseth, etter prisutdelingen.

Prosjektet et utviklet i samarbeid med Måsøval Fiskeoppdrett AS og består av en lekter, «HeliXiR», med tanker og utstyr for medikamentell behandling av lus på merdkanten.

Klaus E Hoseth

Det var en glad daglig leder som mottok prisen tirsdag kveld.

Foto: Svein Hallbjørn Steien

– Prosjektet løser en del av hovedutfordringen som går på behandling av oppdrettslaks. Det har med dyrevelferd og miljø å gjøre. Og vi jobber for å få en måte som er god for laksen, og samtidig er god for miljøet.

Mer miljøvennlig

Den vanligste metoden for å behandle lakselus på i dag er å kle fiskemerden i en plastsekk og tilsette kjemikaliene, eller medisinen, i den. Rundt 500 tonn fisk kan behandles på en gang, men man har ikke kontroll på hvor alle kjemikaliene forsvinner.

«HeliXir» er en tank som er fem meter i diameter og 12 meter lang, og kan ta imot langt mindre fisk samtidig. Miljøfordelene er dermed store.

Prosjektet har til enhver tid 24 tonn fisk i tanken, og de pumper inn kontinuerlig. På den måten blir det resirkulert og de reduserer bruken av kjemikalier med mer enn 90 prosent.

Prosessen i seg selv er også mye mer kontrollert fordi de har et lite bad som er god sirkulasjon i, i stedet for at du har en stor plastsekk som ligger flytende i sjøen.

Tenker annerledes

Hoseth tror de vant fordi de tør å tenke annerledes.

– Vi tar komponenter som er litt kjent for dem som jobber i næringen, og så stokker vi dem sammen på en litt annen måte. Det gjør at vi kan kombinere det at vi har av kunnskap og metoder for å håndtere de verktøyene, og så løser vi et problem som er veldig relevant på et annet område, sier han.

Allerede solgt en enhet

Han tror prisen de fikk i dag vil medvirke til at flere får øynene opp for produktet.

– Vi har fått en enorm omfavnelse av andre, som blir mer synlig nå etter denne prisen, sier han.

Men noen har allerede fått øynene opp for prosjektet. Hoseth forteller at de skal levere den første flåten allerede denne uka.

– Vi har kjørt en test med fisk, og det ser veldig bra ut.

Prisen er på 100.000 kroner og ble utdelt av fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL