Hopp til innhold

Tester miljøvennlig metode mot lakselus

Med «Helixir» mener Stranda Prolog AS at de kan redusere kjemikalieutslippene i kampen mot lakselus med over 90 prosent.

Helixir

MILJØVENNLIG: Stranda Prolog AS testet onsdag den resirkulerbare metoden som skal ta knekken på lakselusen.

Foto: Anne-Mari Flatset

På kaia på Hendneset i Averøy håper noen at deres seneste oppfinnelse kan være med på å revolusjonere oppdrettsbransjen.

Næringen går godt, men lakselusen har plaget enhver oppdretter i lang tid. Nå håper daglig leder ved Stranda Prolog AS, Klaus E. Hoseth, at hans firma har funnet en mer miljø- og fiskevennlig metode å ta knekken på lusen. Onsdag ble det testet for første gang.

– Helixir, som vi kaller det, er en lukket, resirkulerbar metode å ta knekken på lakselusen. Det er mye mer miljøvennlig og koster en tredjedel av det prosessen koster i dag, forteller han.

Den grønne båten som ligger ved kaia er i praksis et fiskesykehus. Tonnevis av fisk med lakselus kan bli sendt dit, få medisin og bli frisk.

Helixir

FISKESYKEHUS: På Hendneset testet nå den nye metoden for å drepe lakselus på ut.

Foto: Anne-Mari Flatset

Reduserer kjemikaliebruk med 90 prosent

Helixir

ØKONOMISK OPPSVING: Klaus E. Hoseth håper å tidoble omsetningen de kommende årene.

Foto: Anne-Mari Flatset

Den vanligste metoden for å behandle lakselus på i dag er å kle fiskemerden i en plastsekk og tilsette kjemikaliene, eller medisinen, i den. Rundt 500 tonn fisk kan behandles på en gang, men man har ikke kontroll på hvor alle kjemikaliene forsvinner.

«Helixir» er en tank som er fem meter i diameter og 12 meter lang, og kan ta imot langt mindre fisk samtidig. Miljøfordelene er derimot store.

– Vi har til enhver tid 24 tonn fisk i tanken med vår prosess, og vi pumper inn kontinuerlig. Også kommer det ut på den andre siden av tanken. På den måten blir det resirkulert og vi reduserer bruken av kjemikalier med mer enn 90 prosent, forklarer Hoseth.

– Prosessen i seg selv er også mye mer kontrollert i og med at vi har et lite bad som vi har god sirkulasjon i, i stedet for at du har en stor plastsekk som ligger flytende i sjøen, legger han til.

Tidobler omsetningen

I 2014 hadde Stranda Prolog AS en årsomsetning på 53 millioner. I 2020 håper firmaet å ha tidoblet den til om lag 500 millioner kroner. Og den økonomiske oppturen har allerede startet. I år bikket omsetningen 100 millioner kroner.

– Vi forventer at den veksten vil fortsette i årene som kommer. Vi ønsker å satse mer på forsknings- og utviklingssiden og øke leveransene av Helixir i årene som kommer, sier Hoseth.

Produktet er fortsatt under testing og firmaet har ikke startet leveransene enda. Men det er mange som er interessert og er man på jobbjakt de neste årene, kan oppdrettsfirmaet være en god plass å søke.

– I år har vi ansatt to ingeniører i styringsteknikk, vi har fått tre ingeniører i maskin- og skipsdesign, og en med doktorgrad i biologi. Vi vil doble antall ansatte i fremtiden, forteller den daglige lederen.