Hopp til innhold

Denne kokken slår et slag for hverdagsmaten

I går vant Ørjan Johannessen fra Austevoll det uoffisielle mesterskapet i kokkekunst. I dag er det nok mange som tenker ekstra hardt på hva de skal lage til middag.

Kokk og daglig leder Klippfiskakademiet, Mindor Klauset

Mindor Klauset kokkelerer hver eneste dag. Han får ofte spørsmål om hvordan man kan lage god mat effektivt til hverdags.

Foto: Silje Bjerknes / NRK

Johannessen kan nå titulere seg som verdens beste kokk. Det er det få andre som kan. Men kokkeinteressa blant folket er stor.

Kokk og daglig leder ved Klippfiskakademiet i Ålesund, Mindor Klauset, forteller at han ser en voldsom interesse for mat. De formidler kunnskap om råvarer og holder kokkekurs for vanlige folk.

Den hektiske familiemiddagen

Og det er ikke bare de jålete rettene folket er interessert i – mange vil bli bedre på hverdagsmaten.

– Det er mer interesse for råvarene og kortreist mat. Scampi er godt det, men det er mye mer smak i rekene som vi har her i vår region, forteller Klauset.

Når en gjennomsnittlig familie skal lage middag kan det ofte bli hektisk. Klauset forteller at mange vil ha tips om hvordan de kan være enda kjappere.

– Da er det fisk som er enklest. Det tar ikke mange minuttene å steike gjennom en seifilet. Det tar faktisk lengre tid å lage makaroni, sier Klauset.

Kokk Mindor Klauset lager sild i radiostudioet i Ålesund

Her lager kokk Mindor Klauset sild på glass i radiostudioet til NRK Møre og Romsdal like før jul.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Ikke så god på varme

Han har erfaring med at mange ikke er helt sikre på hvordan de skal beherske varmen når de lager mat.

– Mange tror at kokkefaget handler om å beherske krydderhylla, men det er viktigere å være god på varmebehandling. Man bør være forsiktig med å oversteke eller steke for lite.

– Hvorfor er vi så interessert i mat?

– Vi har mista husmorkunnskapen, så mange føler nok at det er nødvendig å lære seg å lage mat – og unngå at industrien lager alt for deg.

Han er ingen tilhenger av halvfabrikat, men buljongterningen bruker han. Og er klar på at det tar omtrent like lang tid å lage 123-mat som en rett fra bunnen.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL