Johannessen kan nå titulere seg som verdens beste kokk. Det er det få andre som kan. Men kokkeinteressa blant folket er stor.
- Les også:
Kokk og daglig leder ved Klippfiskakademiet i Ålesund, Mindor Klauset, forteller at han ser en voldsom interesse for mat. De formidler kunnskap om råvarer og holder kokkekurs for vanlige folk.
Den hektiske familiemiddagen
Og det er ikke bare de jålete rettene folket er interessert i – mange vil bli bedre på hverdagsmaten.
– Det er mer interesse for råvarene og kortreist mat. Scampi er godt det, men det er mye mer smak i rekene som vi har her i vår region, forteller Klauset.
- Les også: Snacks av torsketunge
Når en gjennomsnittlig familie skal lage middag kan det ofte bli hektisk. Klauset forteller at mange vil ha tips om hvordan de kan være enda kjappere.
– Da er det fisk som er enklest. Det tar ikke mange minuttene å steike gjennom en seifilet. Det tar faktisk lengre tid å lage makaroni, sier Klauset.
Ikke så god på varme
Han har erfaring med at mange ikke er helt sikre på hvordan de skal beherske varmen når de lager mat.
– Mange tror at kokkefaget handler om å beherske krydderhylla, men det er viktigere å være god på varmebehandling. Man bør være forsiktig med å oversteke eller steke for lite.
– Hvorfor er vi så interessert i mat?
– Vi har mista husmorkunnskapen, så mange føler nok at det er nødvendig å lære seg å lage mat – og unngå at industrien lager alt for deg.
Han er ingen tilhenger av halvfabrikat, men buljongterningen bruker han. Og er klar på at det tar omtrent like lang tid å lage 123-mat som en rett fra bunnen.