NRK Meny
Normal

Slik lager du sild på glass til jul

Et glass med marinert sild kan være fint å gi vekk som en liten julegave. Her får du tips til flere oppskrifter.

Kokk Mindor Klauset lager sild i radiostudioet i Ålesund

Kokk Mindor Klauset lager sild på glass i radiostudioet til NRK Møre og Romsdal i Ålesund.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Mindor Klauset lager sild på glass

Kokk Mindor Klauset viser hvordan man kan gi sild i julegave.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Sild er populært rundt juletider og ikke bare til pålegg. Mange bruker også sild som en gave til jul.

Kokk Mindor Klauset ved Klippfiskakademiet i Ålesund viser fram hvordan sursildlake, tomatsild og sildesalat kan lages. (Oppskriftene står lenger nede i saken og du kan selve komme med tips.)

Sild har lange tradisjoner i det norske kostholdet, men ved å tilsette enkelte ingredienser kan silden smake svært så annerledes.

– De fleste gamle mattradisjoner dreier seg som tilgang og sild har vi hatt god tilgang på, men man har gjort litt om på hverdagsmaten ved å tilsette både eddik og krydder, sier Klauset.

Mindor Klauset viser frem sild på glass

Kokk Mindor Klauset viser fram det ferdige produktet: Sursildlake.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

– Eddik kan sette mye av ditt eget preg på silda, sier Klauset som viser fram eple og bringebæreddik som kan brukes til silden.

– Ikke legg sild under juletreet

Det som er viktig er at silden trekkes kaldt. Silden bør trekke et døgn i kjøleskap før den spises. Etter det egner sild på glass seg som en nydelig, liten julegave.

– Men ikke legg den under juletreet. Det er best å legge den i kjøleskapet, sier Klauset.

– God sild er viktig. Vil man ha noe mer nøytralt enn kryddersild, så kan man kjøpe spekesild, men den må man vatne ut fordi den er for salt, sier Klauset.

Han foreslår også å bruke melk for å få en mildere smak.

Selv om sild er var husmannskost, har folk i dag ulik forhold til sild. Hør hva folk på gata i Ålesund syns.

Et glass med marinert sild kan være fint å gi vekk som en liten julegave. Men hva syns folk på gata i Ålesund om sild?

Få oppskrifter på sild under:

Slik lager du sursildlake:

Ingredienser:
1 dl epleeddik
1 dl bringebæreddik
3,5 dl sukker
Sursild
6 stk. saltsildfilet
1 stk. rødløk
1 pk sursildkrydder

Framgangsmåte:

  • Kok opp vann og sukker, og avkjøl.
  • Tilsett eddik.
  • Legg sild og rødløk lagvis i et glass eller krukke. Hell over laken og legg på lokk.
  • Hell over eddiklaken og legg på lokk
  • Frisk dill setter ekstra god smak på sursilden.

Silden bør trekke et døgn i kjøleskap før den spises.

Slik lager du tomatsild:

6 stk. kryddersildfilet
1 stk. løk
2 stilker dill, frisk

Tomatsaus
0,5 dl soyaolje
100 g tomatpuré
2,5 dl sukker
2 dl hermetisk hakket tomat
1,25 dl eddik, 7 %
pepper, grovmalt

Framgangsmåte:

  • Skjær sildefiletene i biter og løk i tynne skiver.
  • Ha oljen i en kasserolle og la den bli varm.
  • Rør inn tomatpuré og hermetisk tomat og kok opp.
  • Ta kjelen av platen, ha i sukker og rør til det smelter.
  • Avkjøl og rør inn vann og eddik, og smak til med pepper.
  • Legg sild, løk og dill lagvis i et glass eller krukke.
  • Hell over tomatsausen og legg på lokk.
  • Silden bør trekke et døgn i kjøleskap før den spises.

Silden er holdbar i kjøleskapet i ca. 2 uker.

Slik lager du sildesalat:

Tilbehør:

5 stk. kryddersildfilet
1 stk. potet
0,5 stk. eple
3 skiver rødbete, syltet
0,5 dl sylteagurk
0,5 stk. løk
100 g majones
1 dl rømme
eplesidereddik
sukker
sitron
rugbrød

Framgangsmåte:

  • Smak på sildefiletene og legg dem i vann eller melk et par timer dersom de er for salte.
  • Kok potet.
  • Tørk sildefiletene og skjær dem i terninger.
  • Skjær eple, rødbete og potet i terninger, og finhakk sylteagurk og løk.
  • Rør sammen majones og rømme, smak til med eddik og litt sukker etter ønske. Vend inn de øvrige ingrediensene forsiktig.
  • Ha i litt fersk sitron
  • Sildesalaten er klar til servering, og serveres med grovt rugbrød.

Silden er holdbar i kjøleskapet i ca. 1 uke.

Har du gode tips eller oppskrifter til sild på glass? Kommenter under.

Det lages sild på glass i radiostudioet i Ålesund

Til sild på glass trengs det en rekke ingredienser. Ulikt krydder og eddik setter smak.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK