Hopp til innhold

Se hva som skjuler seg i dypet av gruva

600 meter bak de hemmelige portene til en av marmorgruvene i Eide i Møre og Romsdal skjuler det seg verdier for svimlende summer. Og du besøker kanskje hemmelighetene uten selv å vite det.

Datalagringsbransjen er en blitt en industrie som vokser i stor hastighet. 600 meter inne i et fjell på Eide har selskpaet Troll Housing tatt i bruk nedlagte gruveganger for å beskytte datautstyret mest mulig.

Stikkordet er datalagring. Denne bransjen er blitt milliardindustri som vokser i stor hastighet. Langt inne i et fjell i Eide i Møre og Romsdal har selskapet Troll Housing tatt i bruk nedlagte gruveganger for å beskytte data så godt som overhodet mulig.

Du må passere 7 kontrollposter på din veg de 600 meterne inn i fjellet før du kommer frem til serverparken der inne. Sikkerheten er så viktig at NRK ikke får filme inngangen til gruva på en slik måte at vi kan avsløre hvor hovedporten ligger.

Verdifull data

Lars Naas

Lars Naas er daglig leder i Troll Housing.

Foto: Roar Strøm / NRK

I gruva er det tatt ut marmor siden 1938. Og fortsatt hentes det edelt fjell ut av berget. Marmorindustri er fortsatt det aller viktigste i dette fjellet. Men nå satser familiebedriften stort på å vokte data for andre.

– Data kan være noe av det mest verdifulle en bedrift har. Og dette er det viktig å sikre på best mulig måte. Denne sikringen er vår jobb, sier Lars Naas, daglig leder i Troll Housing.

Les også: – Vil få ringvirkninger for hele fylket

Les også: Skal stå klart for datalagring i løpet av året

Tusenvis av mennesker er innom

Fiber fra flere forskjellige leverandører og stabil strømforsyning er avgjørende når det handler om arbeidsplassen til tusenvis av mennesker.

Her står servere som mange forskjellige firmaer benytter seg av. Så her er det tusenvis av mennesker innom hver dag uten at de er klar over det selv. De har jo bare logget seg på en skjerm, men maskinene med innholdet står her. Og her er det trygt, godt og stabilt, sier Naas.

Dypt nede i gruvene er det innsjøer med kaldt, krystallklart vann. Dette vannet brukes til kjøling av datasystemene.

Vi har snakket om dette siden 2003 at gruvene måtte være svært egnet for et datasenter, både med tanke på sikkerheten og med kjøling.

Sikkerhet

Sikkerheten for dette datasenteret er helt spesiell. Senteret har 250 meter med solid marmorfjell over seg. Viktig er det at marmor ikke leder strøm.

Dette er helt sikkert i forhold til alt som foregår av naturkatastrofer, kriger og solstormer, sier Lars Naas og fastslår at datalagring er en av de sterkest voksende industrier i verden.

– Det er ekstrem vekst i antall lagrede data. Og vi håper vi skal ta oss av en bit av akkurat det, sier han.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL